Renault volgend jaar geprivatiseerd

PARIJS, 26 NOV. Het Franse staatsbedrijf Renault wordt volgend jaar geprivatiseerd. Dit heeft het ministerie van industrie in Parijs gisteren bekendgemaakt.

Het autoconcern is na de Banque Nationale de Paris, het chemiebedrijf Rhône-Poulenc, de Banque Hervet, de oliemaatschappij Elf-Aquitaine en verzekeringsmaatschappij Union des Assurances de Paris (UAP), het zesde staatsbedrijf dat wordt verkocht.

De privatisering van Elf Aquitaine en UAP staat voor begin volgend jaar op het programma. Voor Renault is officieel nog geen tijdstip bepaald, maar vermoedelijk zal de verkoop niet eerder dan in de tweede helft van 1994 geschieden.

De bekendmaking van de privatisering van Renault hangt nauw samen met pogingen van de Franse overheid om de aandeelhouders van het Zweedse autoconcern Volvo milder te stemmen over de voorgenomen fusie tussen beide bedrijven. Door verzet van een belangrijk deel van de aandeelhouders van Volvo dreigt de fusie per 1 januari 1994 niet door te gaan.

Overigens hebben twee belangrijke aandeelhouders van Volvo - het Vierde Staatspensioen Fonds en de verzekeringsmaatschappij Folksam - zich gisteren achter de fusieplannen geschaard. Het Vierde Staatspensioen Fonds bezit 7,5 procent van de Volvo-aandelen en Folksam 3,5 procent. Fusie van Renault en Volvo zou leiden tot het op twee na grootste autobedrijf in Europa, na Volkswagen en General Motors. Op 7 december moeten de Volvo-aandeelhouders stemmen over de fusie.

De privatisering van Renault loopt vertraging op door de slechte situatie op de internationale automarkt. Volgens analisten zou het niet verstandig zijn om Renault te verkopen voordat er tekenen zijn van herstel in de autobranche. De Europese auto-industrie beleeft de slechtste jaren sinds vier decennia. In Frankrijk is de verkoop van nieuwe auto's dit jaar vermoedelijk met 16 procent gedaald.

Renault is een van de weinige Franse staatsbedrijven dat nog met winst draait. De bruto-winst over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg 1,03 miljard franc (ongeveer 33 miljoen gulden), tegen 7,5 miljard franc in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal wil de Franse regering 21 bedrijven van de hand doen: vier banken, vijf verzekeraars, tien industriële bedrijven en twee transportbedrijven. (AP, Reuter)