Penningmeester VVD in opspraak geraakt

DEN HAAG, 26 NOV. De waarnemend penningmeester van de VVD, P. Ressenaar, is in opspraak gekomen door vermeende financiële onregelmatigheden bij het onroerend goedfonds VHS. Volgens het NOS-programma NOVA overweegt Het Haagse Gemeentelijk Bouwbedrijf (HABO) een verlies van 1,5 miljoen gulden te verhalen op een aantal oud-bestuurders van VHS.

Ressenaar was tot 1991 lid van de raad van commissarissen van VHS. Woensdag stapte hij onverwachts op als commissaris van HABO. Volgens de gemeente Den Haag is Ressenaar opgestapt wegens een “conflict” over de privatisering van het gemeentelijke bouwbedrijf.

De VVD wil geen commentaar leveren op eventuele betrokkenheid van Ressenaar bij de genoemde activiteiten van VHS. Een woordvoerder noemt Ressenaar, die zes jaar penningmeester was en begin volgend jaar aftreedt, “een uiterst integere persoonlijkheid”. Ressenaar schreef diverse rapporten voor de VVD over onder andere sociale zekerheid.

HABO, als voormalig aandeelhouder van het omstreden onroerend-goedfonds, leed koersverliezen toen VHS werd geconfronteerd met de aankoop van té hoog getaxeerde panden, waardoor VHS op de rand van de afgrond balanceerde. De Nederlandsche Bank greep enkele jaren geleden in, en stelde een toezichthouder aan.

Volgens een recent onderzoek van de Amsterdamse Ondernemingskamer naar de VHS-affaire bleek dat bij bijna alle bestuurders van VHS in de periode 1981-1991 sprake is geweest van “belangenverstrengeling”. Verder suggereerde de Ondernemingskamer dat er bij VHS “persoonlijke belangen tot gelding zijn gebracht”.