Nedlloyd naar nieuw jaarrecord op effectenbeurs

AMSTERDAM, 26 NOV. De koers van het aandeel Nedlloyd heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een jaarrecord geboekt, nadat de transportonderneming gisteren had bekend gemaakt dat de resultaten over 1993 zullen meevallen. Nedlloyd trok ook de rest van de beurs mee omhoog.

AMSTERDAM Nedlloyd maakte gisteren bekend dat in het derde kwartaal van dit jaar - afgezien van buitengewone lasten - een winst is gemaakt, nadat het eerste half jaar een verlies van 116 miljoen gulden was geleden. De onderneming verwacht dat het tweede half jaar met winst kan worden afgesloten en dat het verlies over heel 1993 kleiner zal zijn dan 100 miljoen gulden. De beleggers beloonden deze meevallende cijfers vanochtend met een nieuw hoogste punt van het jaar op 56,40 gulden, vijf dubbeltjes hoger dan het oude jaarrecord op 53,90 gulden.

In de loop van de ochtend daalde de koers iets tot 55,60 gulden rondom het middaguur, nog altijd 3 gulden hoger dan het slot van gisteren op 52,60 gulden.

Het aandeel van het transportconcern Nedlloyd is een typische 'recovery-stock', waarvan de beleggers verwachten dat de koers de komende maanden flink kan stijgen. Door de forse verliezen van de afgelopen jaren was de koers begin dit jaar op een dieptepunt van 22,90 gulden, maar in de loop van de zomer krabbelde het aandeel op.

Een cyclisch fonds als Nedlloyd wordt geacht als een van de eersten te kunnen profiteren van het langverwachte economisch herstel, dat onder meer door de huidige lagere rente kan worden gestimuleerd. Recentelijk besloten de belangrijkste rederijen ter wereld, waaronder Nedlloyd, bovendien de vrachttarieven te verhogen wat de resultaten van Nedlloyd rechstreeks gunstig beïnvloedt. De meevallende cijfers van Nedlloyd gisteren vormen een bevestiging van de beleggers-hoop dat Nedlloyd uit het dal is.

De koersstijging van Nedlloyd vormde een stimulans op een zeer kalme beurs. De rust die min of meer normaal is voor de laatste dag van de week, is vandaag nog eens versterkt door het uitblijven van duidelijke signalen van buitenaf. Wall Street bleef gisteren gesloten wegens Thanksgiving Day. Londen, waar in Amsterdam altijd sterk wordt gekeken, kon zich ruim handhaven maar daarmee was alles wel gezegd. Het gevolg was een kalme handel in Amsterdam, waarbij de EOE-index van de 24 meest actieve fondsen langzaam steeg. Rondom het middaguur stond de EOE op 383,03 punten, tegen een slot van 379,71 punten gisteren.

Het was daardoor hoofdzakelijk bedrijfsnieuws dat voor enige rimpelingen zorgde. Behalve voor Nedlloyd was ook voor CSM een stimulerende rol weggelegd. De fraaie jaarcijfers van CSM zorgden voor een vooruitgang bij het voedingsmiddelenfonds van 90 cent op 67,70 gulden. Uitgever VNU viel in de saaie markt eveneens op met een 1,60 gulden hogere notering op 148,80 gulden. Koninklijke Olie herstelde zich vanochtend enigszins van de klap, die het aandeel had opgelopen door de daling van de olieprijs gisteren. De koers stond vanmiddag op 196,10 gulden, vijf dubbeltjes hoger dan gisteren.

De aangekondigde ingreep van Batenburg in de werkgelegenheid onderstreepte nog eens de verslechterde gang van zaken bij het installatieconcern. Het kostte de koers een rijksdaalder op 136,50 gulden. Er was vergeefse vraag naar GTI en Ubbink. Dat leidde in beide gevallen tot een één gulden hogere biedkoers op respectievelijk 153 gulden en 83 gulden. Polynorm schoof 1 gulden omhoog naar 117 gulden. NKF werd 1 gulden goedkoper op 162 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren gesloten in verband met Thanksgiving Day.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio moest na een lichte opleving op donderdag opnieuw fors terug. De Nikkei-index van 225 aandelen kelderde met 496,55 punten ofwel 2,9 procent tot 16.726,37, het laagste niveau sinds 27 januari van dit jaar. Handelaren schreven dit toe aan aanhoudend pessimisme over de economische ontwikkeling in Japan, mede op grond van slechte bedrijfsresultaten.

Over de hele week ging de Nikkei-index met 1.215 punten omlaag, een verlies van maar liefst 6,8 procent. De Japanse autoriteiten beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de malaise op de beurs. Vanmorgen werd bekend dat het ministerie van financiën de grote effectenhuizen heeft gevraagd uit te zoeken welke partijen verantwoordelijk zijn voor de omvangrijke aandelenverkopen.