Lucassen

T/m 24 dec. Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam. Di-za 12-17u. Prijzen van 10.000 tot 21.000 gulden (schilderijen). Dependence Espace, Kerkstraat 276, Amsterdam. Do-za 13-17u. Prijzen van 800 tot 45.000 gulden.

De schilderijen van Lucassen geven hun geheimen niet gemakkelijk prijs. Zelfs als je weet dat de cijfers 2, 3 en 7 die vaak op de doeken zijn geschilderd, voor respectievelijk onmacht, werkelijkheid en wereld staan, schiet je daar weinig mee op. Ook met kennis van de kunstgeschiedenis - Lucassen verwijst regelmatig naar kunstenaars als Magritte, De Chirico, Ernst - kom je niet echt veel verder. Bij Lucassen treft meer dan de 'betekenis', de manier waarop vormen, cijfers en woorden elkaar in evenwicht houden.

De schilderijen met hun gedempte, sobere kleuren roepen een gevoel van rust op. Ze intrigeren, maar hebben door hun karig kleurgebruik ook iets afwerends, stugs. Lucassen beschouwt een kunstwerk als een 'uitspraak over de werkelijkheid, hoe subjectief ook'. Het zijn als het ware berichten uit het atelier van een kunstenaar die nadenkt over kunst, de wereld, over gevoel en verstand en de mogelijke samenhang tussen deze zaken. De recente schilderijen bij Galerie Espace laten zien dat Lucassen daarin compromisloos zijn eigen weg vervolgt.

In de kelder van de galerie zijn werken op papier tentoongesteld. Bij de collages, waarin bijvoorbeeld oude reprodukties van antieke beelden zijn gecombineerd met vrolijk gekleurde vlooien van een vlooienspel, verloopt de communicatie met de toeschouwer minder stroef.

Voor de dependence van Galerie Espace in de Kerkstraat heeft Lucassen een keuze gemaakt uit de stock van de galerie. Hier zijn behalve twee oudere schilderijen van de kunstenaar zelf onder meer etsen van Holstein en Jorn, een mooie assemblage van Heerup en schilderijen van Roeland, Raveel en Lucebert te zien.

    • Din Pieters