Lichte winstdaling bij recente Akzo-aanwinst Nobel

De winst van het Zweedse chemieconcern Nobel Industries, dat zal worden overgenomen door Akzo, is in de eerste negen maanden van dit jaar licht gedaald van 304 miljoen tot 298 miljoen kroon (68 miljoen gulden). Nobel verwacht desondanks dat de winst over het gehele jaar iets hoger zal uitvallen dan de 237 miljoen kroon in 1992.

De winst over de eerste negen maanden is sterk gedrukt door een strop van 247 miljoen kroon (56 miljoen gulden) als gevolg van overmatige dekking tegen valutarisico's. Het bedrijfsresultaat daalde van 836 miljoen tot 819 miljoen kroon (186 miljoen gulden). De omzet nam met zestien procent toe tot 17,05 miljard kroon (3,9 miljard gulden). Akzo en Nobel kondigden eerder deze maand een fusie aan. Het Nederlandse concern zal omgerekend 3,3 miljard gulden betalen voor Nobel. De nieuwe groep krijgt een jaaromzet van ongeveer 20 miljard gulden en wordt op het gebied van verven en lakken de grootste producent ter wereld.