Leidse Universiteit vermoedt fraude bij projectontwikkelaar

LEIDEN, 26 NOV. De Rijksuniversiteit Leiden (RUL) heeft de hoofdofficier van justitie in Den Haag gevraagd een onderzoek in te stellen naar fraude bij projectontwikkelaar Fibomij in Leusden.

Fibomij is verantwoordelijk voor de uitbreiding van het Sylvius Laboratorium aan de Leidse universiteit. Het College van Bestuur van de RUL vermoedt dat de projectontwikkelaar enkele miljoenen guldens heeft laten verdwijnen. Het bouwproject, de Annex, is een uitbreiding van het laboratorium waar de faculteit voor geneeskunde onderzoek gaat doen in opdracht van particuliere bedrijven en overheden. De bouw ligt al een jaar stil omdat Fibomij geen geld meer heeft, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Begin deze week ontbond de RUL de overeenkomst met de projectontwikkelaar omdat de afspraken niet waren nagekomen. “In april van dit jaar heeft Fibomij nog gezegd dat het project in september zou zijn afgerond”, zegt de woordvoerder van RUL. Volgens de universiteit heeft Fibomij het totale krediet van bijna 7 miljoen gulden opgenomen bij de ING Bank, terwijl het project half is afgerond. De waarde van het complex bedraagt echter niet meer dan 3,5 miljoen gulden, meent de universiteit. Omdat Fibomij voor het verschil tussen kredietopname en de waarde van de geleverde prestatie geen afdoende verklaring heeft gegeven, heeft het College van Bestuur van de RUL de zaak overgedragen aan de hoofdofficier van justitie in Den Haag. “Er is aangifte gedaan”, zegt persofficier van justitie mr. N. Zandbergen. Justitie besluit binnen een week of er een onderzoek zal worden ingesteld naar de vermeende frauduleuze handelingen bij Fibomij.

De RUL zegt zelf geen schade te hebben geleden door het geldgebrek bij de projectontwikkelaar. Volgens de overeenkomst bouwde Fibomij de Annex voor eigen rekening en zou de universiteit het laboratorium alleen huren.

De advocaat van de RUL, mr. E.G. Sprey, zegt dat Fibomij op dit moment niet meer dan “een papieren maatschappijtje” is. Met ingewikkelde constructies zou het bedrijf 4,7 miljoen hebben laten verdwijnen in een inmiddels failliete onderneming die werd geleid door de directeur van Fibomij, zegt mr. Sprey.

Volgens de raadsman heeft het daarom weinig zin een schadeclaim in te dienen bij de projectontwikkelaar. De RUL ging in 1991 met Fibomij in zee omdat ze het laboratorium “goedkoop en snel” kon bouwen, aldus Sprey.

De Fibomij was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.