Leider Nigeria benoemt kabinet met 30 burgers

LAGOS, 26 NOV. De militaire machthebber van Nigeria, generaal Abacha, heeft een kabinet van 32 leden benoemd waarin behalve hijzelf maar één andere militair zitting heeft. In het kabinet zitten leden van de twee politieke partijen van Nigeria, oud-gouverneurs en oud-ministers en, voor het eerst in tien jaar, twee vrouwen. Een politiek commentator noemde het kabinet de 'Who's Who' van de Nigeriaanse politiek.

Eerder deze week zette Abacha al de toon voor nationale verzoening door in een 'voorlopige regerende raad' Baba Gana Kingibe op te nemen, die in de geannuleerde verkiezingen van juni werd gekozen tot vice-president. Abacha zelf werd voorzitter van de raad, die de grootste regeermacht in het land zal vertegenwoordigen. Het nieuwe kabinet zal het dagelijks bestuur op zich nemen.

Moshood Abiola, de man die de verkiezingen van juni won, ontbreekt zowel in de regerende raad als in het kabinet. Abiola gaf gisteren voor het eerst sinds de militairen vorige week de macht overnamen een verklaring uit. Hierin veroordeelde hij het militaire bewind en herhaalde zijn eis om alsnog als president geïnstalleerd te worden. In het nieuwe kabinet zitten ten minste vijf bondgenoten van Abiola en vier leden van de interimregering van president Shonekan die vorige week aftrad. (Reuter, AFP)