Kamer op de bres voor Nederlands bij Merkenbureau

DEN HAAG, 26 NOV. Het nieuwe Europese Merkenbureau in Spanje moet de Nederlandse taal net zo behandelen als de andere officiële talen in de Europese Unie.

De Nederlandse regering moet alle mogelijke middelen benutten om dat te bewerkstelligen. Een motie van het GPV met die strekking kreeg gisteren brede steun in de Tweede Kamer. Volgens staatssecretaris Dankert van buitenlandse zaken is het besluit van de EU om het Nederlands niet officieel op het bureau te gebruiken, niet meer terug te draaien. Op de laatste Europese top in Brussel werd met instemming van premier Lubbers besloten dat het Merkenbureau in Spanje komt en dat Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans de officiële talen zullen zijn. Dat betekent dat bedrijven uit Nederland die een merk willen deponeren voor hoge vertaalkosten komen te staan.