Israel is paraat na aankondiging van acties door Hamas

TEL AVIV, 26 NOV. De aankondiging van spectaculaire wraakacties door de fundamentalistische moslimorganisatie Hamas heeft het Israelische bezettingsleger in de Gazastrook in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Na de dood eergisteren van de commandant van de militaire vleugel van Hamas en de daarop volgende ernstige botsingen tussen Israelische soldaten en Palestijnse demonstranten, neemt het Israelische opperbevel de dreigementen van Hamas heel serieus. Premier Rabin sluit niet uit dat de streefdatum van 13 december waarop Jericho en de Gazastrook zelfbestuur moeten krijgen, niet zal worden gehaald.

Volgens Palestijnse bronnen werden gisteren 33 Palestijnen gewond, van wie twee ernstig. Een Saoedi-Arabische zakenman in Gaza werd gisteren zwaar gewond en overleed later in een Israelisch ziekenhuis. Volgens radio Israel deed het incident zich voor nadat de chauffeur van de zakenman een stopbevel van soldaten negeerde.

Hamas heeft in vlugschriften de Israeliërs gedreigd met wraak “van nooit eerder geziene omvang”. In de pamfletten herinnert Hamas eraan dat de dood van haar leden wordt gewroken door het ontvoeren en vermoorden van Israelische soldaten. De Israelische troepen in de Gazastrook hebben instructies gekregen in het bijzonder bedacht te zijn op zelfmoordacties. Voor enkele vluchtelingenkampen in de Gazastrook geldt een uitgaansverbod.

Israelische vredesorganisaties protesteren vanmiddag voor het ministerie van defensie in Tel Aviv tegen het gebruik van vuurwapens tegen de Palestijnen en de aanhoudende activiteiten van geheime Israelische eenheden in de bezette gebieden. In een communiqué zegt een aantal van deze organisaties dat deze daden en acties de anti-vredeskrachten in het Palestijnse kamp in de kaart spelen, getuige de nederlaag van Al-Fatah bij de studentenverkiezingen in Bir-Zeit deze week.

De gespannen situatie in de Gaza-strook, die volgens hoge Israelische officieren doet denken aan het begin van de intifadah in december 1987, plaatst zowel Israel als de PLO voor een urgent veiligheidsprobleem. Volgens de akkoorden van Oslo moet op 13 december de Palestijnse autonomie beginnen.

Mede daarom zette premier Yitzhak Rabin gisteren een vraagteken bij deze datum. “We zullen ons best doen deze streefdatum te halen maar tijdens onderhandelingen zijn er geen heilige data”.

De moeilijkheden in het overleg met de PLO concentreren zich op de kwestie van de omvang van het Jericho-gebied, de controle over de grensovergangen met Jordanië en Egypte en het vrijlaten van Palestijnse gevangenen. De Palestijnen dringen bij de Israeliërs aan op een top tussen Rabin en Arafat om nog voor 13 december de moeilijkheden uit de weg te ruimen.

    • Salomon Bouman