IJs op sloten en plassen absoluut onbetrouwbaar

ROTTERDAM, 26 NOV. Het ijs op de Nederlandse vaarten, sloten en plassen is absoluut onbetrouwbaar. De ijsdikte van elf tot vijftien centimeter die nodig is voor tourtochten, wordt nergens in het land gehaald. Alleen op ijsbanen en ondergelopen land is schaatsen op dit moment verantwoord. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB vanmorgen gezegd.

De komende dagen zal het overdag licht blijven dooien, het wordt zo'n twee tot drie graden en 's avonds vriest het licht, aldus het KNMI in De Bilt. De kwaliteit van het ijs zal hierdoor eerder verslechteren dan verbeteren. Zicht op strengere vorst is er voorlopig volgens het KNMI nog niet. Door de politie wordt overal geadviseerd zich niet op het ijs te wagen.

In Rotterdam heeft de afdeling waterhuishouding van gemeentewerken een ijswacht ingesteld. Deze controleert vanaf begin deze week de kwaliteit van het Rotterdamse ijs. Ook daar is de toestand onbetrouwbaar. Op de Rotterdamse wateren ligt een gemiddelde ijsdikte van vier tot vijf centimeter. Slechts op de Ringvaartplas is de ijsdikte 8,7 centimeter.

De inspectie scheepvaart van de provincie Friesland heeft vanaf vandaag een vaarverbod afgekondigd voor alle secundaire vaarwegen in de provincie. Nog nooit werd zo vroeg in het jaar een vaarverbod ingesteld. Het verbod is bedoeld om de oeverconstructies en waterstaatswerken te beschermen tegen ijs dat door schepen wordt gebroken. Eerder deze week kondigde de provincie Groningen al een vaarverbod af.