Hockeybond handhaaft straf van speler Geeris

BUNNIK, 27 NOV. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten de schorsing van speler Piet Hein Geeris van Tilburg te handhaven. De aanvaller is in verband met de ongeregeldheden na afloop van de WK-halve finale van Jong Oranje tegen Pakistan in de zomer van dit jaar in het Spaanse Terrassa tot 1 april 1994 uitgesloten van het spelen in vertegenwoordigende elftallen. Voor Sander van Heeswijk van Oranje Zwart duurt die sanctie drie maanden langer.

Met name voor Geeris is de maatregel vervelend. Hij kan zodoende niet worden geselecteerd voor de nationale A-ploeg. Geeris vindt de straf onterecht en schakelde bondscoach Roelant Oltmans. Die deed het verzoek aan het bestuur de kwestie nogmaals te behandelen. Dat gebeurde afgelopen maandag. Het bestuur zag echter geen aanleiding de schorsing te herroepen. Van Heeswijk heeft wel schuld bekend en zei spijt te hebben van zijn gedrag.

De woede van de Nederlandse ploeg na de verloren halve finale tegen Pakistan richtte zich op de Belgische arbiter Van Beneden. Hij zou een aantal verkeerde beslissingen hebben genomen. Een aantal spelers schold de scheidsrechter uit, bestormde de jurytafel en smeet met sticks en tassen. Een deel van het bondsbestuur was bij het duel aanwezig. Afgezien van de maatregelen tegen Geeris en Van Heeswijk kregen Bas Nieuwe Weme (Amsterdam) en Wibo Wijzenbeek (Oranje Zwart) een schriftelijke waarschuwing.

Het contract van het begeleidingsteam van Jong Oranje, onder anderen coach Ger Eikelboom en manager Edo Buma, werd niet verlengd. Zij vermoeden dat hen door het bondsbestuur vooral een gebrek aan discipline bij het team wordt verweten. De Nederlandse ploeg, die op de vierde plaats eindigde, kreeg bij het jeugd-WK negen groene en zeven gele kaarten.