Formidabel zangeres en comédienne in vele gedaanten; La Bloemen in gouden lijst

Voorstelling: La Bloemen, door Karin Bloemen, met Stanley Burleson, Perry Dossett en Mondésir Banzouzi. Muziek o.l.v. Willem Ennes. Toneelbeeld: Jan Aarntzen. Regie-adviezen: Fred Florusse. Gezien: 25/11 in De Meervaart, Amsterdam.

Toen ze twee jaar geleden werd getroffen door management-problemen, maakte Karin Bloemen het als tijdelijke overbrugging bedoelde theaterprogramma Karin in concert. Dat werd een onverwacht succes, waarschijnlijk omdat om budgettaire redenen alle frutsels en opsmuk waren weggelaten en het stralende middelpunt vooral deed wat ze het best kan: zingen.

Nu er na twee jaar een nieuwe voorstelling is, blijkt dat de samenstellers (Karin Bloemen, Willem Ennes en Fred Florusse) de reden van dat vorige succes terdege hebben doorzien. Weliswaar biedt La Bloemen weer heel wat versiering, maar die staat nu geheel in dienst van de ster in het midden: een door diagonalen doorsneden toneelbeeld, een uitgekiende aankleding, drie bedreven zangers en dansers die effectieve bijrollen te spelen kregen, en een funky vijfmans-orkest dat er een stevige beat onder legt.

Dit programma staat in het teken van de muziek. Karin Bloemen zingt fraaie pop ballads, maakt een overtuigend nummertje Nina Hagen met de bijpassende vuurspuwende ogen, beproeft haar accentloze imitatietalent op de internationale show business, neemt gas terug in enkele tere chansons en geeft tussendoor, in diverse tongvallen, een paar komische monologen ten beste die onderling zijn verbonden door het veelzijdige thema van prinsen en prinsesjes in sprookjes. Mijn favoriet is de Jordaan-versie van Assepoester, maar het Limburgse prinsesje en haar Surinaamse evenknie (“je kan mij niet in de tuin leiden met een kluitje, echt waar hoor”) mogen er óók zijn.

Karin Bloemen is, in al die gedaanten, een formidabele zangeres en comédienne die nu ook heeft afgeleerd voortdurend als hilarisch effect haar omvang in de strijd te werpen. Ze krijgt hier af en toe zelfs elegante jurken in zilver- en goudlamé te dragen, die haar allure alleszins ten goede komen. Eindelijk is ze, in La Bloemen, in een gouden lijst gezet. En ze verdient daarin te prijken tussen de grootste van haar collega's.

    • Henk van Gelder