Felix-nominaties voor 'Orlando' en Decleir

AMSTERDAM, 25 NOV. De Engels- Nederlands-Frans-Italiaans- Russische coproduktie Orlando van Sally Potter is genomineerd voor een Felix in de categorie 'jonge Europese film'. In diezelfde categorie zijn er nominaties voor de Belgische film C'est arrivé près de chez vous van Rémy Belvaux, André Bonzel en Benot Poelvoorde en de Franse produktie La petite amie d'Antonio van Jean-Christophe Colson. Als 'Europese film van het jaar' worden voorgedragen Urga van de Rus Nikita Michalkov, Benny's Video van de Oostenrijker Michael Haneke en Un coeur en hiver van de Fransman Claude Sautet.

Als beste acteur is Jan Decleir genomineerd voor zijn titelrol in de Nederlands-Belgisch-Franse coproduktie Daens, evenals Daniel Auteuil (Un coeur en hiver) en de Italiaan Carlo Cecchi (Morte di un matematico Napoletano). Als beste actrice worden voorgedragen de Roemeense Maïa Morgenstern (Le chêne), de Italiaanse Carla Gravina (Il lungo silenzio) en Tilda Swinton (Orlando).

In de niet meer apart onderscheiden technische categorieën zijn genomineerd de Engelse producenten Nik Powelle en Stephen Woolley van The Crying Game, de Georgische draaiboekauteur en regisseur Otar Josseliani van La chasse aux papillons en de Waal Benot Poelvoorde als hoofdrolspeler, co-auteur, coproducent en co-regisseur van C'est arrivé près de chez vous.

Tijdens de prijsuitreiking in Berlijn-Babelsberg op 4 december zal de Zweedse film Det sociala arvet (Misfits to Yuppies) van Stefan Jarl als documentaire van het jaar onderscheiden worden. Eervolle vermeldingen krijgen de Engelse BBC-documentaire The Man Who Loves Gary Lineker van Yili Hasan en de korte Poolse documentaire 89mm od Europy van Marcel Lozinski (vertoond in het International Documentary Filmfestival Amsterdam). Een speciale oeuvreprijs wordt verleend aan regisseur Michelangelo Antonioni. Prijzen van verdienste krijgen de Russische filmhistoricus Naoem Kleiman (beheerder van het Eisenstein-archief) en de Duitse directeuren van het Berlijnse Internationales Forum des jungen Films, Ulrich en Erika Gregor.