Dré Wapenaar

T/m 31 dec. Exposorium Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam. Ma-vr 10-20u. Prijzen 1000 tot 20.000 gulden. Publikatie 15 gulden.

De beelden van Dré Wapenaar hebben veel schwung. Op de binnenplaats van de grauwe betonkolos waarin de Vrije Universiteit in het Amsterdamse Buitenveldert is gevestigd, vormt zijn beeld bovendien een vrolijk, kleurig element. Het bestaat uit een rood-wit gestreept windscherm en drie ogenschijnlijk schots en scheef op elkaar gestapelde oranje tenten met felblauw grondzeil: een toilettent, een kindertentje en voor de ouders een zeshoekige bungalowtent. Ook het reusachtige beeld in de hal van de universiteit dat uit vier verweerde markiezen is geconstrueerd, baart opzien.

De titel van Wapenaars tentoonstelling in het Exposorium, Home, Sweet Home, verwijst naar de 'materialen' die hij voor zijn beelden gebruikt: vensters, deuren, kastjes, vogelhuisjes. De meeste beelden zijn geconstrueerd rondom een open geometrische kern zoals een kubus of piramide.

Aanvankelijk was Wapenaar (1961), die aan de Academie in Tilburg een opleiding beeldhouwen volgde, gefascineerd door de zeventiende-eeuwse Italiaanse architect Franscesco Borromini. De gevels en plattegronden van zijn barokke kerken vallen op door een ingenieus ruimtelijk spel van convexe en concave vormen. De houten constructie San Ivo alla Sapienza (1991) op de tentoonstelling verwijst naar een van Borromini's Romeinse kerken.

Ondanks het overrompelende karakter van Wapenaars beelden, vond ik ze toch niet overtuigend. Ze moeten het te veel hebben van technische hoogstandjes als bijvoorbeeld tuinhuisjes die met één punt van de nok balanceren op een vuilnisbakkenhok.

    • Din Pieters