Deel redactie WFH-verzamelkrant begint na ruzie eigen editie

AMSTERDAM, 26 NOV. Binnen de redactie van de WFH-verzamelkrant, een tijdschrift dat zich specialiseert in het bijeenbrengen van biografisch materiaal over de schrijver W.F. Hermans, is een conflict uitgebroken dat heeft geleid tot een opsplitsing in twee afzonderlijke edities. In een brief aan de 175 abonnees kondigt oprichter en redacteur Tonnie Luiken deze week aan onder de oude naam een eigen blad uit te zullen brengen. Tegelijkertijd ontvingen de abonnees een brief van uitgever S. van Diemen met de mededeling dat de twee overgebleven redacteuren, Bob Polak en Dirk Baartse, de krant gewoon zullen voortzetten.

Tonnie Luiken overweegt tegen zijn vroegere mederedacteuren een proces aan te spannen. “Ik ben de oprichter van het blad, ik heb op mijn naam het ISBN-nummer en het blad staat op mijn naam ingeschreven bij de Koninklijke Bibliotheek. Ik ga er vanuit dat zij hun naam zullen veranderen.”

Oorzaak van het conflict is volgens Luiken de opstelling van eindredacteur Bob Polak. Polak zou zich 'dictatoriaal' gedragen en artikelen van zijn hand bewerken tot berichten van drie of vier regels. Ook heeft Luiken zich geërgerd aan de samenstelling van twee boekjes over Hermans door Bob Polak. Wegens de medewerking aan één van deze boekjes is Polak deze week door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van 7.500 gulden schadevergoeding aan Hermans.

De WFH-verzamelkrant is opgericht in september 1990 en heeft een verkochte oplage van vijfhonderd. Tot nu toe zijn negen nummers verschenen.