CSM boekt 14 pct hogere jaarwinst

Het voedings- en biochemieconcern CSM heeft over het boekjaar 1992/93 de winst met 14 procent zien stijgen tot 147,3 miljoen gulden. De netto omzet van CSM is met twintig procent toegenomen tot 2,5 miljard gulden. Dat heeft CSM gisteren bekendgemaakt.

De cijfers maken duidelijk dat het concern niet te lijden heeft van de economische recessie. CSM is er zelfs in geslaagd de winstgroei de vergroten. In de twee voorafgaande boekjaren boekte CSM winststijgingen van respectievelijk 12,3 en 11,9 procent. De ontwikkeling van de winst en omzet in het lopend boekjaar wordt door de directie van CSM “bevredigend” genoemd.

De omzetstijging in het nu afgesloten boekjaar is voor een deel afkomstig van acquisities. CSM nam in 1992 de rijstprodukten-onderneming Euryza (met merknaam Oryza), de conservenproducent Hak (groenten in glas) en het Amerikaanse QA Products (bakkerij-ingrediënten) over. De omzet van deze bedrijven is in het boekjaar 1992/93 voor het eerst volledig opgenomen. Eind 1992 wist CSM definitief een akkoord te bereiken over Westco Products, een leverancier van bakkerijprodukten aan de Amerikaanse westkust, goed voor een jaaromzet van 175 miljoen gulden (315 miljoen gulden). De resultaten van deze onderneming zijn voor driekwart in de CSM-cijfers opgenomen. Vorige maand werd bekend dat CSM 50 procent van de Nederlandse bakprodukten-fabrikant Baukje Beheer (omzet 1992: 28 miljoen gulden) overneemt.

Niet bekend