Athene ziet gevaarlijke oude Duitse dromen

ATHENE, 26 NOV. De Griekse minister van Europese zaken, Theodoros Pangalos, heeft gisteren een felle uitval gedaan naar Duitsland wegens de “vernieuwing van de pan-Germaanse dromen”.

“Vroeger was Duitsland een reus op lemen voeten, maar nu is het als Pantagruel, de reus van Rabelais, met een beestachtige kracht en de hersens van een kind”, aldus Pangalos tijdens een conferentie over de politiek die Griekenland wil gaan voeren tijdens het halfjaarlijks voorzitterschap van de Europese Unie, dat op 1 januari ingaat.

Volgens Pangalos proberen de Duitsers op een ontoelaatbare manier invloed uit te oefenen op de Europese politiek van de Griekse regering. “Wij hebben de hereniging van Duitsland gesteund”, aldus de minister, “maar het is wel even wat anders als we geconfronteerd worden met de vernieuwing van de pan-Germaanse droom. Het denken van sommige mensen in Bonn wordt bepaald door het verleden en niet door de toekomst.” De minister zei dat tal van ontwikkelingen in Duitsland hem doen denken aan de periode tussen de twee wereldoorlogen.

De woede van de Griekse minister zou verband houden met het Duitse voornemen nog voor het eind van dit jaar Macedonië te erkennen. Athene verzet zich tegen erkenning van Macedonië, omdat het die naam niet acceptabel vindt en er aanspraken in ziet op de Griekse provincie met dezelfde naam.

Volgens Pangalos heeft Europa er verkeerd aan gedaan begin 1992 Kroatië en Bosnië-Herzegovina te erkennen.

Het huidige scenario is dat de Europese Gemeenschap door het geven van humanitaire hulp probeert te voorkomen dat men met de gegijzelde bevolking chantage gaat uitoefenen op de publieke opinie in de verschillende landen. “De Serviërs en de Kroaten moeten ook hun medewerking geven, maar ik heb het gevoel dat de Serviërs daartoe bereid zijn”, aldus Pangalos. Als de moslims in Bosnië niet bereid zijn het vredesplan van Owen-Stoltenberg te aanvaarden “dan moet er wat veranderen in de richting van de pressie die wordt uitgeoefend”. (AFP)