A.M. Homes

A.M. Homes: In a Country of Mothers. Uitg. Knopf, 277 blz. Prijs ƒ 49,30.

Het jonge Amerikaanse talent A.M. Homes deed het met haar verhalenbundel De veiligheid der dingen (Contact 1990) helaas niet zo best in Nederland. Dat zou kunnen - moeten - veranderen met de vertaling van haar roman In a Country of Mothers, die in februari verschijnt bij Anthos. Het boek is een psychiatrie-thriller. Een relatie die tegelijkertijd onmisbaar en walgelijk is, vormt in de literatuur geen nieuw gegeven. Maar een langzaam pervers wordende verhouding van wederzijdse afhankelijkheid tussen een psychiater en haar jonge cliënte, met daarbij meer dan levensgrote moedercomplexen en hints naar lesbische verlangens, dat is stof waar een roman van gemaakt kan worden. A.M. Homes' boek bleek dermate meeslepend dat de filmrechten in een ommezien verkocht waren.

Het uiterlijk zorgeloze en geestige maar angstige meisje Jody, dochter van rijke joodse ouders, gaat naar een psychiater voor wat extra lef, zoals dat de gewoonte is in shrink country. De sessies ($25 per uur) met Claire zijn prettig, vaak komisch, ook voor de lezer uiterst onderhoudend, en beginnen pas te benauwen als Claire het aantal bijeenkomsten opschroeft uit egoïstische motieven en zich begint te gedragen als een overbezorgde moeder. Veel eerder dan Jody beseft de lezer dat Claire, de zo geslaagde psychiater met eigen praktijk en een gezin, in het meisje haar eigen dochter vermoedt, die ze als baby heeft afgestaan na een door haar ouders verwenste zwangerschap.

Niet alleen de spannende en huiveringwekkend aflopende intrige van In a Country of Mothers pleiten voor de kwaliteiten van Homes. Het is juist dat ze na meesters als Philip Roth, Erica Jong en Woody Allen nog zulke levendige en boeiende, vaak heel benauwende therapiedialogen weet op te zetten. Jammer is dat Homes' mannen hier allen rotzakken zijn. Haar cynisme echter, als betrokkene, jegens een paar typisch Amerikaanse uitwassen, werkt weldadig. Bij Homes is een mens nergens veilig, en zeker niet waar dat het meest wordt verwacht: in het gezin, bij een geliefde, op de sofa van de zielkundige.

    • Margot Engelen