Aangehouden ex-manager van MVV in hongerstaking

ROTTERDAM, 26 NOV. Hans E., ex-manager commerciële zaken van de voetbalclub MVV, is in een Maastrichtse politiecel in hongerstaking gegaan. De 41-jarige oud-speler van Fortuna Sittard, Ajax, RWDM en MVV, die afgelopen woensdag in verband met de zwart-geldaffaire van de Limburgse vereniging werd opgepakt, is volgens zijn advocaat mr. G. Van Asperen “verschrikkelijk boos” over zijn aanhouding.

Mr. Van Asperen zei vanochtend “alle begrip” te hebben voor de woede van zijn cliënt. “Hij wordt verdacht van iets heel overzichtelijks”, legde de raadsman uit. “Het gaat om zijn paraaf onder een factuur voor de aanleg van een parkeerplaats. E. heeft niets opzettelijk misdaan. En dat is nodig voor de valsheid in geschrifte die hem ten laste wordt gelegd.”

Volgens mr. Van Asperen hebben E. en hijzelf de indruk dat de oud-manager - E. werkte bij MVV van mei 1990 tot september 1991 - wordt vastgehouden omdat justitie hem als getuige wil horen in de affaire-MVV. “Ze vragen hem momenteel dingen, die niets met zijn zaak te maken hebben”, zei de Maastrichtse advocaat. “Nogmaals, dat vindt mijn cliënt bijzonder onrechtvaardig, het druist in tegen zijn rechtsgevoel. E. meent ten onrechte in de cel te zitten en ik kan dat met hem meevoelen. Trouwens, ik constateer dat zijn aanhouding disproportioneel is. Daarmee doel ik bijvoorbeeld op de zwart-geldaffaire van Ajax, waarin ik directeur Arie van Eijden verdedigde. Tegen voorzitter Harmsen en penningmeester Bartels bestonden stevige verdenkingen, maar ze zaten maar een paar nachtjes in de cel als ik me het goed herinner.”

Mr. Van Asperen weet niet of E. vandaag al voor de rechter commissaris wordt geleid. “Wil men hem langer vast houden, dan moet dat in elk geval gebeuren”, zei de advocaat. “Anders verloopt de termijn en komt hij in het weekeinde vrij.”

De raadkamer van de Maastrichtse rechtbank heeft het verzoek van de officier van justitie Van de Bijl ingewilligd om MVV-directeur Ron W. langer in hechtenis te houden. De inverzekeringsstelling is voor de duur van zeven dagen verlengd. Mr. Max Moszkowicz, advocaat van W., had aangedrongen op de onmiddellijke invrijheidstelling van zijn cliënt. De directeur van MVV werd 15 november in hechtenis genomen in verband met een onderzoek naar fraude bij de club.

MVV heeft een dringend beroep gedaan op ex-voorzitter B.L, die in Berlijn verblijft, om eerder dan gepland naar Maastricht terug te komen, zodat justitie hem aan een verhoor kan onderwerpen.