Washington wil af van sancties tegen Pakistan

WASHINGTON/ ISLAMABAD, 25 NOV. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil af van de beperkingen op de levering van Amerikaanse wapens aan Pakistan die het Congres heeft gekoppeld aan het Pakistaanse kernwapenprogramma. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie meegedeeld.

Deze wens is gemotiveerd door het verlangen van Washington een militair evenwicht te bewaren tussen Pakistan en India, aldus zegslieden op het State Department. Een functionaris voegde eraan toe dat als de sancties tegen Pakistan niet worden opgeheven, het een mogelijkheid is soortgelijke maatregelen tegen India te treffen. Maar daarvoor loopt men op het State Department niet warm, zei hij.

Het zogeheten amendement-Pressler verbiedt alle militaire en economische transacties met Pakistan, afgezien van humanitaire hulp, als de president niet kan garanderen dat Islamabad er geen kernwapenprogramma op nahoudt. Om die reden moest de regering haar wapenverkopen in 1990 staken, na in de jaren tachtig voor honderden miljoenen dollars te hebben geleverd. President Clinton was vorige maand ook niet in staat zo'n garantie te geven. Onder andere is daarom de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen die door de voorgaande regering aan Pakistan waren verkocht, niet geëffectueerd.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken erkende gisteren dat zowel Pakistan als India in een positie is “waar ze in een relatief kort tijdsbestek kernwapens kunnen assembleren”. Volgens hem is Washington niettemin de mening toegedaan dat het amendement-Pressler de Amerikaanse politiek van nucleaire non-proliferatie niet helpt.

De nieuwe Pakistaanse premier, Benazir Bhutto, drong twee dagen geleden nog aan op heroverweging van de Amerikaanse politiek. Zij zei dat Pakistan een nucleair programma had opgezet om zijn aartsvijand India op afstand te houden. Maar ze wees erop dat Pakistan zich had ingehouden, en geen wapen had gebouwd en daarom nu beloond moet worden voor non-proliferatie. “Het is vernederend te verwachten dat Pakistan zijn nucleaire programma terugdraait”, verklaarde ze.

Senator Larry Pressler liet gisteren weten dat zijn amendement “een van de hardste anti-proliferatiemaatregelen is die de Amerikaanse wet kent”. “De proliferatie van kernwapens is de belangrijkste nationale-veiligheidskwestie waarmee ons land wordt geconfronteerd”, aldus Pressler. President Clinton is juist verwikkeld in een confrontatie met Noord-Korea om dat land te dwingen zijn kernwapenprogramma op te geven. (Reuter, AP)