Volgende week overleg in België over crisisplan

BRUSSEL, 25 NOV. De Belgische regering gaat volgende week met werknemers en werkgevers praten over de uitvoering van het crisisplan. Dat is gisteren bekendgemaakt, terwijl de bedrijvigheid in grote delen van het land stil lag door stakingen. Morgen volgt een voorlopig laatste, nationale staking tegen het crisisplan.

Premier Dehaene reageerde gisteren positief op een uitnodiging van de bonden om te onderhandelen over het crisisplan, waaraan het parlement inmiddels zijn zegen heeft gegeven. Het plan zelf - dat onder andere voorziet in verlaging van de prijscompensatie en bevriezing van lonen - kan niet ter discussie staan, maar voor de uitvoering ervan is nader overleg mogelijk, aldus Dehaene. “Gezien de tradities lijkt mij dat wenselijk. Dat is een goede gewoonte”.

Die uitspraak versterkt de indruk dat de rooms-rode regeringscoalitie niet overmatig in paniek is door de massale acties van deze week. Gisteren reden de meeste treinen en bussen niet. Radio- en tv-programma's vielen weg. In het onderwijs, bij de post en bij de telefoondienst legde een groot deel van het personeel het werk neer. En in het particuliere bedrijfsleven werd volop gehoor gegeven aan de oproep om te staken.

Vandaag overleggen de organisatoren van de acties, de christelijke vakbond ACV en het socialistische ABVV, over een gemeenschappelijke lijst van wensen waarmee men het overleg met de regering wil ingaan. Ook van vakbondszijde probeert men de indruk weg te nemen dat de stakingen een politiek karakter hebben, en zijn bedoeld om de regering-Dehaene naar huis te sturen.

In zijn poging om de sociale plooien weer glad te strijken, doet premier Dehaene nadrukkelijk een beroep op de werkgevers om mee te werken banen te scheppen. De werkgevers hebben volgens de premier tot dusver “te eenzijdig” gesproken over concurrentiekracht, loonkosten en flexibiliteit.