Via trust met oud-directeur; Suez wist van Curaçao-lijn van Vie d'Or

ROTTERDAM, 25 NOV. Banque de Suez Nederland, een van de aandeelhouders van de in opspraak geraakte levensverzekeraar Vie d'Or, heeft via een trustmaatschappij in Curaçao samen met voormalig Vie d'Or-directeur F.M. een rol gespeeld bij het opzetten van een verbintenis van tussenpersonen van Vie d'Or met de Antillen.

Naar het sluizen van geld via tussenpersonen naar de Antillen en de rol van F.M. doet justitie op dit moment een onderzoek. De betrokkenheid van Suez blijkt uit officiële stukken van het bemiddelings- en beleggingsbureau J.C. Goldsmith & Goldsmith & Co, dat vorig jaar werd opgericht om polissen van onder meer Vie d'Or te verkopen. Via een volmacht is Goldsmith verbonden met de op Willemstad, Curaçao gevestigde Leeward Trust Company.

Leeward was destijds voor 51 procent in handen van Suez, en voor het resterende deel in handen van F.M. Naar M., voormalig directeur en aandeelhouder van Vie d'Or, loopt een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke malverasaties. Een van de aanklachten is dat hij geld via tussenpersonen zou hebben weggesluisd naar de Antillen. Een woordvoerder van Suez bevestigde vanmorgen dat M. aandeelhouder was in Leeward Trust.

Directeur De Ruiter van het Veldhovense Goldsmith zei vanmorgen dat hij door de toenmalige Vie d'Or-bestuurder Stevens voor de oprichting van Goldsmith is benaderd. Om een snelle oprichting mogelijk te maken, had Stevens voorgesteld om de maatschappij met behulp van Leeward via Curaçao op te richten. De Ruiter zegt maar een verwaarloosbaar aantal polissen daadwerkelijk via Goldsmith te hebben verkocht. M. is en was volgens De Ruiter geen aandeelhouder in Goldsmith.

Banque Suez, dat als aandeelhouder, crediteur en adviseur betrokken is bij Vie d'Or, zei in een verklaring dat het “niet onmogelijk moet worden geacht dat een of meer rekeninghouders op enigerlei wijze in verband staan met de vermoede malversaties bij Vie d'Or”. Suez spreekt in de verklaring van een 'schokkende verrassing' dat de malversaties bij Vie d'Or worden vermoed.

In verzekeringskringen heerst de overtuiging dat vrijwel alle betalingen van zowel M. als Vie d'Or via Suez gingen. Vie d'Or was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Een woordvoerder van Suez zei vanmorgen dat de bank met een intern onderzoek is begonnen naar de gang van zaken. Samen met de andere aandeelhouders van de verzekeringsmaatschappij, twee families, heeft de bank inmiddels aangifte gedaan bij justitie van het vermoeden van strafbare feiten die bij Vie d'Or zijn gepleegd.

    • Maarten Schinkel
    • WABE van ENK