Strijd laait weer op in Angolese oorlog

LUANDA, 24 NOV. Alle buitenlandse hulpverleners zijn gisteren geëvacueerd uit de Angolese stad Cuito, nadat daar de gevechten tussen de verzetsbeweging UNITA en het regeringsleger weer waren losgebarsten. Volgens een woordvoerder van de Britse ambassade in de hoofdstad Luanda braken de gevechten uit toen de regering maandag per abuis voedselpakketten dropte in gebied van UNITA. Regeringstroepen stuitten op fel verzet van UNITA-soldaten toen zij probeerden de pakketten terug te halen.

De regering beschuldigt UNITA ervan op talloze andere plaatsen in het land aanvallen uit te voeren op stellingen van het regeringsleger, met de bedoeling zijn onderhandelingspositie in het vredesoverleg te verbeteren. Sinds begin vorige week zitten de partijen met elkaar om de tafel in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, maar ze zijn tot dusver niet verder gekomen dan het besluit om een commissie in te stellen die de voorwaarden voor een wapenstilstand moet onderzoeken. UNITA en de regering sloten in 1991 een vredesakkoord, maar de achttien jaar oude burgeroorlog werd hervat toen UNITA eind vorig jaar weigerde zijn nederlaag in de verkiezingen te erkennen.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties vallen in de oorlog duizend doden per dag. In Cuito zijn dit jaar dertigduizend mensen om het leven gekomen tijdens een beleg door UNITA, die nu het grootste deel van de stad in handen heeft. Hulporganisaties maakten vorige maand gebruik van een adempauze in de gevechten om de twintigduizend overlevenden in de stad van voedsel en medicijnen te voorzien. (Reuter)