Sneller vermeerderen via mini-aardappelen

De pootgoedteler stopt steeds kleinere knollen in de grond. De mini-aardappelen zijn nauwelijks groter dan een centimeter. De Stichting Begeleiding Snelle Vermeerdering van Aardappelen in Emmeloord levert sinds kort dit pootgoed op aanvraag voor de circa 800 pootgoedtelers.

Voordeel is dat in korte tijd veel meer uitgangsmateriaal beschikbaar is. Voordien selecteerde men een aardappel uit een hoogwaardige stam. Die leverde ongeveer vijftien gezonde nakomelingen en het daarop volgende jaar vijftien maal vijftien, enzovoorts. Bij de nieuwe methode wordt in het najaar van de beste knol de ogen uitgesneden. Die groeipunten geven groene stengels en die worden vervolgens via weefselkweek vermeerderd tot duizenden plantjes. Deze reageerbuisplantjes worden in de zomer daarop overgezet in plastic bakken met potgrond. Hierin groeien de plantjes uit en vormen miniknolletjes die in het volgend voorjaar kunnen worden gepoot. Dat geeft dus twee jaar tijdwinst.

Maar het kan nog sneller. Het bedrijf RZ Research in Metslawier experimenteert met micro-knolletjes. De eerste stappen zijn hetzelfde als bij de mini's. Maar de fase van uitpotten in een kas wordt overgeslagen. Dankzij een speciale techniek kunnen de scheuten in de reageerbuis supersnel worden verknipt en opnieuw uitgezet. Via een speciale voedingsbodem worden de jonge plantjes aangezet tot een versnelde knolontwikkeling. Tevens wordt de natuurlijke kiemrust van de knollen doorbroken. Hierdoor is al binnen 15 weken een hele nieuwe generatie knollen van een ras beschikbaar. Bij een pootbare grootte van acht mm kunnen ze in het voorjaar direct in de grond worden gestopt.

    • Peter de Jaeqer