Romario mist twee prachtige kansen

ISTANBUL, 25 NOV. Met twee doelpunten voor PSV tegen FC Porto maakte Romario een jaar geleden kennis met de Champions League. Bij zijn eerste wedstrijd voor FC Barcelona in de voetbalcompetitie der landskampioenen (groep A) kreeg hij gisteravond in Istanbul twee prachtige kansen, maar de Braziliaan scoorde niet. Bij Galatasaray-FC Barcelona trof niemand de roos, zodat de stand 0-0 bleef.

Barcelona, met Romario, Koeman en Laudrup als buitenlanders, hield in Istanbul vrij eenvoudig stand, op een periode voor rust na. Zowel voor als na de pauze kreeg Romario een goede mogelijkheid. Eerst onderschepte international-doelman Hayrettin de bal na een lobje van Zuidamerikaan. Vlak voor tijd dook de spits naar een voorzet van invaller Estebaranz, maar de doelman redde andermaal.

Barcelona, in 1991 winnaar van de eerste Champions League, stond voor 33.000 toeschouwers onder grote druk. De resultaten in de competitie zijn matig, met de 0-1 van afgelopen zaterdag tegen Lleida als dieptepunt. De spelers, op Laudrup na, vertoefden in hogere sferen na plaatsing voor het WK van 1994. Ze kregen daarop een boete van ongeveer 2.500 gulden. Vóór de wedstrijd zei Cruijff dat over kwijtschelding van de straf viel te praten, mits Barcelona een goede wedstrijd zou spelen.

De vertoning was niet goed, wel redelijk aanvaardbaar. De jonge Sergi, een speler van het tweede elftal, was op de linkerflank de verrassing. De Turken, die in de vorige ronde Manchester United uitschakelden, speelden voor de pauze enige tijd aardig. De Zwitserse international Turkyilmaz lepelde de bal op de lat, Suat raakte het leer slecht nadat Koeman dat voor zijn voeten had gekopt.

AS Monaco toont zich voorlopig een waardig plaatsvervanger van Olympique Marseille in de Champions League. De club uit het prinsdom, na de schorsing van titelhouder Marseille tot het Europese toernooi voor landskampioenen werd toegelaten, begon gisteren in groep A met een ruime zege: Voor eigen publiek versloeg het het matige Spartak Moskou met 4-1.

In het met 20.000 toeschouwers uitverkochte stadion domineerde de Franse nummer drie van het vorige seizoen vrijwel de gehele wedstrijd. De Duitser Klinsmann opende de score. Vijf minuten voor de pauze verdubbelde Ikpeba de marge. Kort na de rust bracht Pisarev heel even de spanning terug, maar uit een strafschop van Djorkaeff kwam het verschil weer op twee treffers. In de laatste minuut zorgde Thuram voor de toegift: 4-1.

In groep B van de Champions League is Duitsland, liever gezegd Werder Bremen, zwak begonnen. De Duitse kampioen verloor in Portugal met 3-2 van FC Porto. Een stroomstoring legde de wedstrijd voor rust ruim een kwartier stil. In de onderbreking kon coach Rehhagel geen orde op zaken stellen binnen zijn elftal. Na de eerste hervatting bevond het Portugese elftal van Ivic zich in de situatie die de coach boven alles lief heeft. Hij kon zijn ploeg, die in de zevende minuut door Domingos op 1-0 kwam, verdedigend laten spelen en zich slechts richten op de uitbraak. Domingos en de Bulgaar Kostadinov bleken herhaaldelijk te rap en te handig voor de Duitsers Legat en Bode, maar met name Kostadinov bleef zonder succes.

Porto had geen treffers van de Bulgaarse spits nodig. Anderen namen zijn werk over. Het doelpunt van Rui Jorge, vol van de schoen, direct uit de lucht, na ruim een half uur was een schoonheid: 2-0. Na rust ging Werder nog nadrukkelijker op de aanval spelen. De Duitse acties waren niet alleen traag, maar ook voorspelbaar. De Portugezen bleven bij hun tegenstoten gevaarlijker. De derde treffer kwam pas negen minuten voor tijd door een kopbal van verdediger Ze Carlos tot stand. De twee Duitse doelpunten in de slotfase (Hobsch en Rufer) maakten de nederlaag van Werder iets minder pijnlijk.