Rechter tikt Paramount op de vingers in fusiestrijd

NEW YORK, 25 NOV. De raad van bestuur van de Amerikaanse mediagigant Paramount Communications moet het overnamebod van QVC Network net zo serieus bekijken als dat van Viacom. Dat is de strekking van de uitspraak die de rechtbank in Delaware gisteren heeft gedaan.

Paramount en Viacom waren ruim twee maanden geleden overeengekomen samen te gaan tot er een week later een tegenbod op Paramount kwam van QVC. Sindsdien hebben beide partijen zich verzekerd van financiële ruggesteun om in verschillende rondes hun biedingen op Paramount te kunnen verhogen. Op dit moment weet Viacom zich verzekerd van 1,8 miljard dollar door Blockbuster Video en door telefoonmaatschappij Nynex. QVC heeft in totaal 2,5 miljard dollar steun van de kabelbedrijven ComCast en Liberty Media en van telefoonmaatschappij BellSouth.

QVC Network had vorige week een geding aangespannen tegen Paramount. Het postorderbedrijf QVC eiste dat Paramount de zogenaamd 'poison-pill' zou verwijderen, dat Viacom geen schadeloosstelling krijgt als het Paramount niet kan overnemen en dat het de mogelijkheid om goedkoper aandelen Paramount te kopen wordt ontnomen. De 'poison-pill' is een anti-overnamemaatregel waarbij de top van een bedrijf zonder uitstel aandelen kan uitgeven om een vijandig overnamebod tegen te houden. De rechter heeft de maatregel laten wegnemen, maar hield de schadeloosstelling die Viacom krijgt intact.

Analisten beschouwen de uitspraak als een overwinning voor QVC. Paramount heeft hoger beroep aangetekend. Paramount Communications is een media-conglomeraat dat een filmstudio, twee grote uitgevers, Madison Square Garden, enkele televisiezenders en twee Newyorkse sportclubs omvat.