Nederlanders besteden recordbedrag aan vakanties

ROTTERDAM, 25 NOV. Nederlanders hebben in de eerste negen maanden van dit jaar een recordbedrag uitgegeven aan vakanties. De totale bestedingen bedroegen 10,3 miljard gulden, ruim 300 miljoen gulden meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Continu Vakantie Onderzoek (CVO), waaraan ook het Centraal Bureau voor de Statiestiek (CBS) deelneemt.

In totaal zijn dit jaar 11,6 miljoen mensen met vakantie geweest. 4,8 miljoen mensen brachten hun vakantie door in eigen land. 6,8 miljoen vakantiegangers kozen voor een buitenlandse bestemming. Een groei van drie procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal reizen naar de Verenigde Staten, Canada en het Verre Oosten steeg met ruim tien procent tot 650.000.

Frankrijk blijkt bij de 'buitenland-gangers' het meest in trek. Bijna een derde koos dit land als favoriete vakantiebestemming, op afstand gevolgd door Duitsland (11 procent), België, Groot-Brittanië en Spanje. Tevens constateerde het CVO een toenemende belangstelling voor een vakantiereis naar een aantal Oosteuropese landen, dat door 400.000 Nederlanders werd bezocht.

Lima durft Macaxeira niet te verlaten sinds het bloedbad, maar ontevreden is hij niet. “De sem terra zijn sterker dan ooit”, zegt hij. “Wie had kunnen denken dat wij op een dag openlijk de strijd zouden aanbinden met de regering en de landeigenaars?”