Koers aandeel Euro Disney keldert

PARIJS, 25 NOV. Euro Disney, het op Amerikaanse leest geschoeide pretpark buiten Parijs, is gekelderd op de beurs van Parijs. Het aandeel verloor gisteren bijna 20 procent van zijn waarde en bereikte een historisch dieptepunt van 27,20 franc. Vandaag zakte de koers met nog eens 8 procent. De beurswaarde van het bedrijf bedraagt nu nog 4,5 miljard franc (1,5 miljard gulden). Een faillissement wordt niet uitgesloten.

Bij introductie op de beurs werd aan de Europese variant van de Amerikaanse Disneyparken een waarde van 27 miljard franc (9 miljard gulden) toegekend. Dat was anderhalf jaar geleden. Sindsdien is het aandeel, met een onderbreking dit voorjaar, in een betrekkelijk rechte lijn naar beneden gegaan.

De val van Euro Disney is versterkt sinds twee weken geleden een verlies van 5,3 miljard franc werd bekendgemaakt, bij een omzet van 5,7 miljard. Sindsdien zijn intensieve onderhandelingen gaande tussen het Walt Disney moederbedrijf en de overige geldschieters. Walt Disney bezit 49 procent van de aandelen. De overige aandelen zijn vooral in handen van een groep van enige tientallen banken.

Een woordvoerder van Euro Disney heeft verklaard dat zich sinds die bekendmaking van twee weken geleden geen enkel nieuw feit heeft voorgedaan dat de koersval rechtvaardigt. Toch viel het aandeel gisteren sterker terug dan na de dramatische bekendmaking van de jongste cijfers. Het gerucht waar de val van gisteren door verklaard zou kunnen worden, is dat moedermaatschappij Disney niet bereid zou zijn Euro Disney aan een nieuwe kapitaalsinjectie te helpen. Daardoor is het voortbestaan van het pretpark in direct gevaar.

De banken hebben nog een andere zorg. Zij hebben 20 miljard te goed van Euro Disney. Rente en aflossing van die schuld is de molensteen om de nek van Euro Disney. Het bedrijf zegt nog op eigen benen te staan, maar geeft toe begin volgend jaar in geldnood te komen. Zolang de krachtmeting tussen de banken en Disney Company aanhoudt, staan 10.000 banen in Marne-la-Vallée op het spel. Misschien een argument voor de Franse overheid om bij te springen.

    • Marc Chavannes