Karpov raakt verlost van zijn barrage-syndroom

TILBURG, 25 NOV. Anatoli Karpov is in het Interpolis Wereldschaaktoernooi hard op weg zijn meermaals beleden afkeer van knock-out spektakels van zich af te spelen. Ook in de verlenging van de vierde ronde bleef de FIDE-wereldkampioen soepel overeind in de door hem altijd zo verguisde barragepartijtjes. Verleden jaar foeterde en brieste de Rus nog over het grote onrecht dat hem was aangedaan toen hij tegen Tsjernin in vliegende tijdnood een dame verspeelde. Dit jaar heeft hij al tweemaal vrijwillig de barrage opgezocht om zich van een lastige tegenstander te ontdoen.

Het heeft er alle schijn van dat de introductie van de Fischer-klok Karpov verlost heeft van zijn barrage-syndroom. De sloten tijd die hij in zijn eerste beslissingspartij tegen Kaidanov verbruikte zou hem met een traditionele klok bijna zeker hebben opgebroken. Nu slaagde hij er behendig in om zich aan een lastige omklemming te ontworstelen en rondde hij na een blunder van zijn tegenstander het karwei af met de seconden die elke zet hem weer aanreikte. De tweede partij speelde hij daarna met wit eenvoudig naar een puntendeling.

Artoer Joesoepov bevestigde andermaal zijn reputatie van gehaaide rapid-specialist. Gata Kamsky leek na een met goed gevolg doorstaan beleg in de eerste partij eenvoudig koers te zetten naar de vijfde ronde in de vervolgpartij toen hij al na vijftien zetten een volle pion in de schoot geworpen kreeg. Zonder te verpinken dirigeerde Joesoepov al zijn stukken naar de witte koning om daar op de dertigste zet reeds met vernietigend effect te arriveren.

De 16-jarige Alexander Morozevitsj moest eindelijk boeten voor zijn dappere, maar niet altijd even verstandige spel. Kiril Georgiev wachtte met zwart rustig zijn kans af om toe te slaan. Beton stortend met wit nodigde hij het talent vervolgens ook met wit uit tot een effectieve zelfmoord.

Na de eindeloze vluggersessies die zij hielden in het spelershotel, zagen Drejev en Vaganian er behoorlijk tegenop om voor een van beiden de thuisreis te regelen. In de tweede beurt besloot Vaganian dan toch maar om door de zure appel heen te bijten met een fraaie gespeelde pressiepartij.

    • Dirk Jan ten Geuzendam