Juwelen Elton John

Bij het veilinghuis Sotheby's Amsterdam is op 27 en 28 nov een selectie uit de juwelencollectie van de Britse popzanger en componist Elton John te zien.

De getoonde juwelen maken deel uit van de ruim 90 juwelen die op 14 dec bij Sotheby's in Londen zullen worden geveild. De sieraden van Elton John dateren van de Art Deco periode tot nu. Sommige kocht de zanger spontaan, andere werden speciaal voor hem ontworpen of waren geschenken van bewonderaars. Onder de in Amsterdam geëxposeerde juwelen bevindt zich een gouden broche van Cartier in de vorm van een afgeplatte aardbol met de inscriptie 'Elton John Worldtour 1989-90'. Op het sieraad zijn de plaatsen waar de concerten plaats hadden met diamanten aangegeven en de aardbol draait op een gouden montuurtje dat eveneens met diamanten en twee gouden robijnen is bezet (richtprijs ƒ 17.000 tot ƒ 22.000). Verder zijn onder meer een met diamanten bezette bril, een broche met robijn, onyx en diamant in de vorm van een Watford Football Club rozet - Elton kocht de voetbalclub in 1976 - en met briljanten bezette broche van Bulgari in de vorm van de naam Elton (ƒ 3.000 tot ƒ 4.000) te bewonderen. Elton John besloot onlangs een deel van zijn juwelen te laten veilen en verklaarde bij die gelegenheid: “Verzamelen is mijn grote hartstocht. Ik ben dol op het dragen van juwelen en kan het kopen niet laten, daarom heb ik besloten de stukken die ik niet meer draag te verkopen, maar ik ga gewoon door met verzamelen.” Eerder dit jaar werd de complete verzameling grammofoonplaten van de popzanger verkocht voor 181.694 pond. De opbrengst ging naar de Terrence Higgins Trust.