JIMMY FONG'S LETTUCE WRAPS

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan mijn ouders in Vancouver is een groot diner met minstens tien mensen in ons favoriete restaurant in Chinatown, het Park Lock restaurant. Mijn vader stelt samen met zijn beste vriend Jimmy Fong een menu samen van zo'n twaalf tot veertien gerechten. Veel van de gerechten zijn niet op de menukaart te vinden en moeten soms drie of vier dagen van tevoren worden besteld. Echt ouderwets Canadees is de gewoonte om in een bruin papieren zak je eigen fles whisky mee te nemen, die onder de tafel te zetten en er tijdens de maaltijd regelmatig uit te schenken. Zelf vind ik het Chinese Tsingtao bier een veel aangenamer begeleiding. De gerechten komen één voor één op tafel en er wordt vaak een pauze genomen om te praten, een sigaret te roken of weer op adem te komen!

Ik heb diverse keren gevraagd of ik misschien de keuken van dit restaurant zou mogen bezoeken, maar aan dat verzoek werd altijd met een vriendelijke glimlach voorbijgegaan. “Zou ik dan één of twee recepten mogen hebben?” luidde mijn volgende vraag. Weer geen succes. Jimmy Fong, een tachtigjarige Chinese heer die in Canada geboren is, heeft ongetwijfeld uit medelijden met me zijn versie van één van de in het restaurant geserveerde gerechten opgestuurd.

Voor 4 personen

4 eetlepels in dunne plakken gesneden waterkastanjes (bij Chinese toko)

4 eetlepels fijngehakte wortel

125 gram bleekselderij, fijngehakt

125 gram bamboescheuten, in repen gesneden

2 eetlepels arachide-olie

500 gram mager rundergehakt of tartaar

3 eetlepels oestersaus

zout en versgemalen peper

1 eetlepel maïzena

1,25 deciliter koud water

250 gram rijstvermicelli

circa 7,5 deciliter olie voor het frituren

krop sla of ijsbergsla, bladen losgemaakt, gewassen en drooggedept

Breng een pan gezouten water aan de kook en voeg de waterkastanjes, wortel, bleekselderij en reepjes bamboescheut toe. Laat 3 minuten koken en giet de groenten dan af. Verhit de olie in een koekepan, voeg het gehakt toe en laat onder af en toe omscheppen gaar bakken. Doe de voorgekookte groenten bij het vlees en breng alles op smaak met de oestersaus en zout en peper. Maak een papje met de maïzena en het water en giet het al roerend bij het vleesmengsel. Breng aan de kook en neem de pan van het vuur.

Verhit de olie voor het frituren in een pan en frituur er een paar nestjes vermicelli tegelijk een paar seconden in. Schep de vermicelli vervolgens op een met keukenpapier beklede dienschaal en laat de nestjes uitlekken. Verwijder het keukenpapier en doe het vleesmengsel over de vermicelli. Schep alles goed om en geef er de slabladeren apart bij. Neem wat van het gehaktmengsel op een slablad, vouw dat netjes om de vulling en eet uit het vuistje.

    • Kim Maclean