Hengelen in het sportfondsenbad

Indoor Fishing De Rietebeek is geopend van maandag tot en met zaterdag. Vistijden: 9-12u; 12-15u; 15-18u; 18-21u (behalve op za av). Groepen moeten van tevoren reserveren. Boekhorstenstraat 75, 6828 DV Arnhem, Inl 085-459866.

Met een achteloos gebaar werpen de vissers hun hengels uit in het zwembad. Op de rand van het bassin staan kopjes koffie en bakjes met maden. De vissers concentreren zich op hun dobbers, één been leunend op de zwembadrand. Niemand lijkt het vreemd te vinden; een overdekte forellenvijver in het voormalige Sportfondsenbad in Arnhem.

Eigenaar E. Steenbergen heeft geen idee wat er in deze 'binnenvissers' omgaat, maar hij is ervan overtuigd dat Indoor Fishing De Rietebeek een succes wordt. Uit een marktonderzoek bleek dat meer dan de helft van de 240 geinterviewde forelvissers was geïnteresseerd.

De Arnhemse bevolking was minder enthousiast. Het voormalige Sportfondsenbad ligt in het Spijkerkwartier, op een paar honderd meter afstand van de Arnhemse hoerenbuurt. Het plan om van het zwembad in die wijk een overdekte visvijver te maken klonk ongelofelijk en dus verdacht. Dat moest wel een verkapte manier zijn om een bordeel te beginnen. Honderdachtenzestig bezwaarschriften kwamen bij de gemeente binnen, maar het college van B en W verklaarde ze ongegrond. Het zwembad - in 1934 ontworpen door architect Bakker in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid - mocht worden verbouwd tot visvijver.

Steenbergen reviseerde de bijna zestig jaar oude pompinstallatie en ontdekte dat deze nog steeds was aangesloten op een ondergrondse bron. De vijver houdt hij nu op peil met grondwater uit de bron. Voor de zwembadtegels ontwierp Steenbergen samen met het laboratorium van Akzo een donkerbruine verf die niet giftig is en goed blijft zitten. In een blauw bassin zouden de vissen te goed zichtbaar zijn - en het moet wel spannend blijven in Europa's eerste overdekte forellenvijver.

Het huren van hengels is mogelijk. Aas is verkrijgbaar. Vooruit dan maar. Een sportvisser helpt me de maden aan het haakje rijgen. Intussen legt hij de psyche van de regenboogforel uit. Een brutaal beest is het. Een roofvis die alleen maar levend voer eet. Hij springt en vecht aan de hengel, vertelt de man, en hij smaakt verrukkelijk.

Op een bosje watersla na, vang ik het eerste uur niets. Aan de overkant haalt een jongen met een baseballpet de ene na de andere forel uit het water. Zijn vriendinnetje zit achter hem op het zwembadbankje, de armen over elkaar. Ze wisselen geen woord. “Het gaat om de kick van het vangen”, zal de jongen later zeggen. Of dat nu binnen is of buiten maakt niet uit. Binnen ben je misschien minder 'intiem' met je dobber, zegt hij, maar het moet wel leuk blijven. “Ik ken er die zich blind staren op dat ding. Die zijn scheel als ze thuis komen.”

Het is stil in de zwembadhal. Af en toe houden de vissers elkaar op de hoogte van de stand van de vangst en vertellen ze waar de grootste 'joekels' zitten. Valkparkieten en Japanse nachtegaaltjes vliegen door de zwembadhal. Verder is alleen het geklater van een fonteintje te horen.

Achter mijn rug is het voorraadbad. Hierin zwemmen de forellen dicht tegen elkaar. Klaar om uitgezet te worden. Voor iedere visser worden vijf forellen in het zwembad gedaan. Je mag er dus uithalen wat er voor je wordt ingestopt. Wat is hier de lol van? Het voelt als jagen in een konijnenhok. Ik haal nog maar een kopje koffie.

Net als de verveling begint toe te slaan, zwemt een reusachtige vis richting mijn trosje maden. Laat hem doorzwemmen, denk ik nog. Ik zie de bek opengaan en zich om het haakje sluiten. “Het is iedere keer weer een apart gevoel als je ze aan de hengel hebt”, had de sportvisser gezegd. In een roes draai ik aan het molentje. Het beest slaat met zijn staart op het water, spartelt in de lucht en klettert neer op de zwembadvloer. Wat nu? De sportvisser schiet te hulp. Als een zeepje glijdt de vis even later door zijn handen het leefnet in.

'Indoor Fishing De Rietebeek verzorgt uw totale feestavond van bruiloft tot personeelsavond', staat in de folder. Naast het zwembad is een terras met rieten stoelen. Ik schuif aan aan een tafel met stokbrood en salade. Intussen heeft de kok 'mijn' vis schoongemaakt. Een beetje zout, zegt de kok, dat is alles wat de regenboogforel nodig heeft. In een rooktrommeltje aan tafel ligt hij nu op geschaafd beukenhout te smeulen - de vis die zo sterk aan de hengel is en zo zuiver van smaak. ƒ 46,50 heeft hij me gekost: ƒ 25 entreegeld, ƒ 6,50 voor hengel en aas en ƒ 15 voor het roken. Bij de viskraam ging de gerookte forel die dag voor zestien gulden de kilo weg.

    • Monique Snoeijen