Handelaren NMB overtraden regels met prive-zaken

PAG.19 EFFECTENFRAUDE

AMSTERDAM, 25 NOV. Effectenhandelaren van de toenmalige NMB Postbank (de huidige ING Bank) hebben zich drie jaar geleden op grote schaal privé verrijkt door ongecontroleerd voor eigen rekening in aandelen en andere effecten te handelen. De beurshandelaren overtraden daarmee reglementen van de Amsterdamse effectenbeurs.

Uit een vertrouwelijk dossier van de Interne Accountantsdienst (IAD) van de NMB Bank blijkt dat een twaalftal handelaren van de Divisie Effecten in één jaar tijd naar schatting rond de 5,5 miljoen gulden winst privé opstreek, terwijl de effectendivisie zelf slechts marginaal draaide en regelmatig zelfs verliesgevend was. In enkele gevallen sluisden betrokkenen hun winst door naar een Luxemburgse rekening. Een woordvoerder van ING bevestigt dat malversaties hebben plaatsgehad, maar stelt dat de betrokkenen handelaren slechts 3,5 ton privé hebben ontvangen.

De NMB Bank heeft de effectenbeurs niet op de hoogte gesteld van de kwestie, hoewel er volgens de eigen accountantsdienst sprake was van “overtredingen van reglementen van de Vereniging voor de Effectenhandel”. Het ging onder meer om handel buiten de beurs om tegen niet-officiële koersen. De Amsterdamse Effectenbeurs, die volgens betrouwbare bronnen een onderzoek is begonnen, heeft bij de ING Bank het IAD-dossier opgevraagd.

NMB Postbank kwam eerder in opspraak door een aantal affaires over privé-beleggingen van leden van de raad van bestuur. Nadat een aantal andere bestuursleden om die reden onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB) het veld moest ruimen, was het eind vorig jaar de beurt aan topman Scherpenhuijsen Rom.

Ondanks de overtredingen van het beursreglement konden de betrokkenen hun werkzaamheden gewoon voortzetten. Een deel werkt ook nu nog bij ING Bank.

Pag.25: 'DNB niet op de hoogte'

Zeker vier handelaren zijn sindsdien verkast naar onder andere Deutsche Bank, ABN Amro en het beleggingsfonds Optimix. Eén van de betrokkenen, die een goede kennis naar schatting zes ton toespeelde, is in dienst bij het commissionairshuis Leemhuis & Van Loon. Een ander werkt thans als statutair directeur bij de Nederlandse vestiging van de Britse effectenbank S.G. Warburg Securities BV.

De toezichthouder op het bankwezen, De Nederlandsche Bank, geeft geen commentaar over een individueel geval op grond van de Wet Toezicht Kredietwezen. Controle van de effectenhandelaren van een bank valt niet rechtstreeks onder de toezichthoudende rol van de centrale bank. De indruk bestaat dat De Nederlandsche Bank niet van de malversaties bij de effectendivisie op de hoogte was.

    • Marcel Metze