Fusie Volvo-Renault onzeker

ROTTERDAM, 25 NOV. De voorgenomen fusie op 1 janari tussen de Zweedse autofabriek Volvo en het Franse Renault wordt met de dag onzekerder. Ondanks het feit dat de Franse regering aanvullende garanties heeft gegeven om de voorgenomen fusie tussen beide automobielconcerns te redden, dreigen de Zweedse aandeelhouders en bloc met een boycot omdat zij bezwaar hebben tegen het meerderheidsbelang van 65 procent dat de Fransen krijgen in de nieuwe combinatie.

Ook de voorgenomen privatisering van Renault vormt voor de Volvo-aandeelhouders een obstakel. Zelfs wanneer Renault wordt geprivatiseerd behoudt de Franse overheid een zogeheten 'gouden aandeel', waarmee het de komst van ongewenste buitenstaanders in de nieuwe combinatie Renault kan blokkeren. Premier Balladur heeft nu de garantie gegeven dat de bepaling niet zal worden gebruikt tegen Volvo, mits het Zweedse concern zijn belang niet vergroot tot meer dan de overeengekomen 35 procent.

De aandeelhouders van Volvo achten die garanties niet voldoende. Gisteren opende het Zweedse pensioenfonds '5e AP Fund', dat 1,3 procent van Volvo's aandelenkapitaal controleert, een nieuw tegenoffensief tegen de voorgenmomen fusie met de mededeling dat het tijdens de aandeelhoudersvergadering op 7 december tegen de samenwerking zal stemmen.

Het pensioenfonds is de eerste grote institutionele aandeelhouder die zich tegen de aanvullende garantie van de Franse regering heeft gekeerd. AP is een van de twaalf grote aandeelhouders in Volvo die de transactie kan tegenhouden. De groep van twaalf heeft zo'n 43 procent van het aandelenpakket in handen. Ook de vereniging van kleine aandeelhouders, die tien procent van de stukken bezit, verzet zich tegen de fusie.