Films in Groningen

Ruim 142 duizend kilometer celluloid, ofwel 4779 minuten: op het Groningse filmfestival 1993 worden 47 films uit 18 verschillende landen vertoond.

Maar er is niet alleen kwantiteit. Speciale (Nederlandse) premières zijn onder meer 'The baby of Mâcon' van Peter Greenaway (28 nov). Greenaways laatste rolprent is een religieus melodrama over een kind (gebaard door een oudere vrouw) dat gebombardeerd wordt tot heilige. Deels opgenomen in de Oude kerk in Amsterdam. Andere premières zijn 'Füurland' van C. Klopfenstein en R. Legnazzi uit Zwitserland (26 nov), en 'The Wedding Banquet' van Ang Lee uit Taiwan (27 nov). Ook op het programma staan 'Autumn Moon' (Clara Law, Hongkong), 'Jamón Jamón' (Bigas Luna) en 'Le petit prince a dit' (Christine Pascal) over een meisje met een hersentumor, dat door haar vader mee op reis wordt genomen. Voorts klassiekers (Casablanca bijvoorbeeld), gesprekken met regisseurs (o.m. met Jacob Bijl, van 'Beck') en een retrospectief gewijd aan Victor Erice. Het festival duurt nog t/m 28 nov. Inl 050-120433.