Clinton loopt binnen bij ontvangst van Rushdie

WASHINGTON, 25 NOV. De Britse schrijver Salman Rushdie, ter dood veroordeeld door de later overleden Iraanse geestelijk leider imam Khomeiny, heeft gisteren tijdens een onaangekondigd bezoek aan het Witte Huis een ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Bill Clinton.

Amerikaanse burgers in het buitenland zijn vervolgens gewaarschuwd op hun hoede te zijn voor terroristische activiteit, en de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Iran heeft deze week juist weer uitgehaald naar regeringen die Rushdie steunen. In de afgelopen jaren zijn moordaanslagen gepleegd op verscheidene vertalers en uitgevers van Rushdies werk. In oktober werd zijn Noorse uitgever bij een aanslag gewond.

Rushdie werd in 1989 gedwongen onder te duiken, toen Khomeiny hem ter dood veroordeelde wegens het vermeend godslasterlijk karakter van zijn boek De Duivelsverzen. Het laatste jaar is de steun van buitenlandse regeringen voor zijn positie aanzienlijk gegroeid; met name de Noordse landen hebben initiatieven ontwikkeld. Maar ook de Britse premier John Major heeft in mei uiteindelijk Rushdie ontvangen.

Rushdie bracht bijna twee jaar geleden ook een bezoek aan de VS, waar hij Congresleden ontmoette maar niet de toenmalige president George Bush. Gisteren had hij een ontmoeting met minister van buitenlandse zaken Warren Christopher en Nationaal veiligheidsadviseur Anthony Lake, toen Clinton kwam binnenlopen. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde Rushdies ontvangst later een kans om steun te betuigen aan de vrijheid van meningsuiting voor “iemand die het slachtoffer is van een gelegaliseerde moorddreiging”. Rushdie sprak van een “politieke daad” die een signaal voor Iran zou moeten zijn. (Reuter, AP)