Britse douane neemt wapens in beslag voor Ulster

LONDEN, 25 NOV. De Britse douane heeft in samenwerking met de geheime dienst een grote hoeveelheid wapens en explosieven in beslag genomen die kennelijk bestemd was voor protestantse extremisten in Noord-Ierland.

De driehonderd geweren en pistolen en twee ton explosieven vormen de grootste hoeveelheid wapens die ooit in Groot-Briattnnië is geconfisqueerd. De wapens werden aangetroffen in de Noorengelse havenstad Teesport in containers aan boord van een Pools schip, de Inowroclav, dat uit de Poolse haven Gdynia kwam. De vangst werd mogelijk doordat leden van de Poolse inlichtingendienst de collega's van de Britse MI-6 hadden getipt. De vondst van het wapentuig heeft de vrees versterkt dat radicale Ierse protestanten een nieuw offensief van plan zijn tegen het Ierse Republikeinse Leger (IRA). De laatste anderhalf jaar hebben leden van de verboden protestantse Ulster Volunteer Force (UVF) bij aanslagen meer slachtoffers gemaakt dan het Ierse Republikeinse Leger, dat voor aansluiting van Noord-Ierland bij Ierland ijvert. (Reuter)