Beleggers belonen verliezen KNP BT met koersstijging

AMSTERDAM, 25 NOV. Het papierconcern KNP BT werd vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs beloond voor zijn meevallende verliescijfers over het derde kwartaal. De koers van het aandeel KNP steeg na publicatie van de kwartaalcijfers.

AMSTERDAM KNP BT maakte gisteren na de sluiting van de beurs bekend, dat in het derde kwartaal een verlies is geleden van 9 miljoen gulden tegen een verlies van 7 miljoen gulden vorig jaar. Analisten hadden een verlies berekend van 12 tot 20 miljoen gulden. Over de eerste negen maanden is een verlies geleden van 25 miljoen gulden, minder dan de schatting van 40 tot 60 miljoen gulden. Beleggers beloonden de meevaller met een koersstijging 1,40 gulden tot 41,60 gulden bij de opening van de aandelenhandel. Rondom het middaguur resteerde nog een winst van negen dubbeltjes op 41,10 gulden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kwam de handel vanmorgen moeizaam op gang. De markt werd gedomineerd door professionals. Particulieren lieten het wederom afweten. Ook de buitenlandse beurzen werken niet mee. Onder invloed van koopjesjagers steeg de EOE-index van de 24 meest actieve fondsen toch, met 2,81 punten tot 375,66 punten.

De opvallendste verliezer was Koninklijke Olie, die gisteren nog het Damrak over het dode punt trok. Voornaamste aanleiding tot de koersdaling vormde het nieuws dat de Opec niet tot een produktiebeperking heeft besloten. In Londen daalde de prijs van een vat olie (van 159 liter) voor levering in december vanmorgen tot 14,55 dollar tegen 15,35 dollar gisteren. Het aandeel Olie daalde mee en noteerde tegen het middaguur 2,10 gulden lager op 195,60 gulden. Daarmee werd de winst van gisteren weer grotendeels teniet gedaan. In het kielzog ging Dordtsche Petroleum, dat belegt in Olies, 1,60 onderuit op 183,20 gulden.

NEW YORK Met de vakantie in het vooruitzicht - vandaag wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving Day gevierd - deed de Newyorkse beurs het gisteren rustig aan. Uitzondering was Paramount nu de strijd tussen QVC en Viacom weer is opgelaaid. De Dow Jones-index verliet gisteravond de vloer met een plus van 13,41 punten op 3687,58.

Handelaren kochten massaal Paramount nadat bekend was geworden dat de beschermingsmaatregelen van de filmmaatschappij door een rechter nietig waren verklaard. De koers schoot met drie dollar omhoog tot ruim tachtig dollar. Door de uitspraak kan het overnamegevecht om Paramount weer opleven. Viacom strijdt met QVC om de gunst van Paramount. Viacom en het filmconcern willen graag samenwerken. QVC had een uitspraak van de rechter geëist om de verdedigingslinie van de filmmaatschappij op te heffen. Viacom en Paramount zijn in hoger beroep gegaan.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio wist zich enigszins te herstellen van de forse koersverliezen eerder deze week. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 155,81 punten tot 17.222,92, een winst van 0,9 procent. De omzet kwam uit op 320 miljoen aandelen.