Volmaakte kraak tegen wil en dank

The Real McCoy. Regie: Russell Mulcahy. Met: Kim Basinger, Val Kilmer, Terence Stamp. In: 22 theaters.

Het omdraaien van de traditionele rolpatronen in een bankroversfilm vormt het eenvoudige mechaniek van The Real McCoy, een voorspelbare genrefilm geschreven door het duo Davies & Osborne (Twins en Stop! Or My Mom Will Shoot) en geregisseerd door de Australische actiespecialist Russell Mulcahy (beide delen van Highlander en Ricochet). Die verrassing wordt al snel weggegeven, als de in het zwart geklede acrobaat die met grote precisie een deftige bank in Atlanta tracht te kraken, zich ontpopt als Kim Basinger. Is het meestal een dom, maar aantrekkelijk vrouwspersoon die het naar behoren beoefenen van het criminele ambacht in gevaar brengt, die rol is nu weggelegd voor een naïeve mannelijke ijdeltuit (Val Kilmer).

De rest van het scenario tart regelmatig de geloofwaardigheid. Zo moeten we aannemen dat Basinger na het uitzitten van een gevangenisstraf eerlijk besloten heeft op het rechte pad te blijven. Een corrupte reclasseringsambtenaar drijft haar echter regelrecht in de armen van een misdadig brein (Terence Stamp). Omdat deze Kims zoontje in zijn macht heeft, rest haar niets anders dan mee te werken aan de volmaakte kraak.

Hoewel Basinger een verre van begenadigd actrice is, zijn sommige van haar komische scènes de belangrijkste troef van The Real McCoy. Vooral wanneer ze, vermomd als schatrijke erfgename met een zuidelijk accent, zich door een kruiperige bankbediende laat voorlichten over de veiligheidsmaatregelen, tovert de film een glimlach te voorschijn.

Voor het overgrote deel is Mulcahy's werk eerder een voorbeeld van filmen volgens een beproefde formule: een ster, een iets minder grote ster als tegenspeler en een louche Brit als schurk, verwikkeld in een spannend crimineel kunststukje, waarvan de afloop zich lang van te voren raden laat.

    • Hans Beerekamp