Unilever en Olie trekken stuurloos Damrak omhoog

AMSTERDAM, 24 NOV. Op de aarzelende Amsterdamse effectenbeurs trokken de giganten Koninklijke Olie en Unilever vanmorgen uiteindelijk de aandelenkoersen omhoog. Rondom het middaguur stond de EOE-index op een lichte winst.

AMSTERDAM Op de beurs blijven beleggers zich afvragen in welke richting de beurs zich de komende weken zal ontwikkelen, nu sterke impulsen zoals rente-ontwikkelingen ontbreken. De altijd wat nerveuze particuliere belegger blijft even aan de zijlijn staan, zodat de grote, institutionele beleggers het beeld blijven bepalen. De EOE-index van de 24 meest actieve aandelen klauterde vanmorgen uiteindelijk omhoog en noteerde rondom het middaguur een niveau van 373,98 punten, 1,34 punt hoger dan het slot van gisteren.

Het Damrak liep daarmee in de pas met de beurzen van Londen en Frankfurt, die vanmorgen ook stegen. Een positieve invloed ging ook uit van Koninklijke Olie en Unilever, waarvan de invloed is toegenomen nu andere signalen nagenoeg ontbreken. Unilever steeg met 1,80 gulden tot 212,40 gulden, terwijl Koninklijke Olie 1,60 gulden won op 197,40 gulden.

Ook andere defensieve waarden waren in trek, doordat beleggers het even niet weten: uitgevers, voedingsmiddelen en financiële instellingen deden het behoorlijk. Wolters Kluwer steeg 1,10 gulden tot 104,40 gulden, VNU won 4 dubbeltjes op 147,70 gulden en Elsevier was 1,30 gulden sterker op 147 gulden. Heineken steeg 90 cent tot 198,60 gulden, Amev 1,20 gulden tot 81,20 gulden en Aegon 50 cent tot 96,20 gulden. Uitzonderingen waren ING (min 30 cent op 81 gulden) en ABN Amro. Een niet-defensieve winnaar was Akzo dat 0,80 gulden steeg tot 177 gulden en daarmeem in de richting kruipt van de 180 gulden, de koers waartegen binnenkort nieuwe aandelen worden uitgegeven.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kende gisteren een saaie dag waarbij de koersen zich rondom het slotniveau van maandag bewogen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen kon daarbij uiteindelijk 3,92 punten hoger sluiten op 3674,17.

De beursindicator wist in de eerste uren van de handel een winst van twaalf punten te bereiken onder invloed van een betere obligatiemarkt en computergestuurde aankoopprogramma's. Toen de obligatiemarkt omsloeg verdween de winst op de effectenbeurs als sneeuw voor de zon. Beleggers bleven vervolgens aan de zijlijn toekijken. Dat is een bekend beeld aan de vooravond van de viering van Thanksgiving morgen. De omzet beliep ongeveer 249 miljoen aandelen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink lager. De Nikkei-index van 225 aandelen dook zelfs onder de psychologische barrière van 17.000 punten, een niveau dat sinds 8 maart niet meer was gehaald. Uiteindelijk sloot de Nikkei nog iets boven de 17.000 punten op 17.067,11 punten, een daling met 317,73 punten of 1,8 procent. Maandag kelderde de Nikkei-index met ongeveer drie procent. Handelaren schrijven de koersverliezen toe aan pessimisme over de economische ontwikkeling in Japan.