Turner Prize voor een kubus

ROTTERDAM, 24 NOV. De Britse beeldhouwster Rachel Whiteread (30) is gisteren in Londen uitgeroepen tot de winnares van zowel de Turner Prize als de 'Prijs voor de slechtste inzending voor de Turner Prize', een alternatieve onderscheiding van de K Foundation, opgericht door de popgroep KLF. Beide prijzen, waaraan geldbedragen zijn verbonden van respectievelijk 20.000 en 40.000 Britse ponden (bijna 60 duizend en 120 duizend gulden), kreeg zij voor haar afgietsel van een kamer, een witte kubus met drie kale wanden en met een raam in de vierde wand, die tot 28 november wordt tentoongesteld in de Tate Gallery in Londen. In het Londense Eastend liet Whiteread onlangs ook een betonnen afgietsel van een huis neerzetten als een 'monument voor de Engelse sociale woningbouw'. De K Foundation drijft met haar onderscheiding de spot met de hedendaagse kunst en roept zichzelf op deze wijze uit tot de smaakarbiters op dit gebied. Whiteread wil de 40.000 pond schenken aan kunstenaars in financiële nood.