Te lange werkdagen in AZU Maastricht

MAASTRICHT, 24 NOV. De arbeidsinspectie van Maastricht heeft gisteren tegen het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) proces-verbaal opgemaakt wegens de te lange werkdagen van de perfusionisten in het ziekenhuis.

Perfusionisten bedienen de hart-longmachine tijdens hartoperaties. Al eerder had de inspectie geconstateerd dat deze personeelsleden veel te lange dagen maken. De werktijden van het peroneel liepen soms op tot achttien uur per etmaal. Het ging hierbij om situaties waarbij de perfusionisten na een normale werkdag konden worden opgeroepen voor spoedoperaties. In het Werktijdenbesluit voor Verplegings- en Verzorgingsrichtingen staat dat in dit soort situaties de werkdag maximaal 11 uur mag duren. Dit voorjaar was het ziekenhuis al door de inspectie gesommeerd iets te doen aan deze extreem lange werkdagen.