Spaanse minister na kritiek weg

MADRID, 24 NOV. De Spaanse premier Filipe González heeft definitief ingestemd met het vertrek van minister van binnenlandse zaken José Luis Corcuera. González, die zich tegen het vorige week aangeboden ontslag van Corcuera verzette, zal waarschijnlijk nog deze week de huidige staatssecretaris voor gevangeniszaken, Antoni Asunción tot Corcuera's opvolger benoemen.

Corcuera was de meest omstreden minister uit het minderheidskabinet van González. De afgelopen jaren behaalde de politie onder zijn leiding grote successen bij het bestrijden van de terroristische afscheidingsbeweging ETA. Corcuera verbond zijn naam echter aan een controversiële wet die de politiebevoegdheden sterk uitbreidde. Deze wet, beter bekend als “Trap de deur in”, gaf de politie onder andere de bevoegdheid zonder gerechtelijk bevel een huis binnen te treden, indien er sprake is van een verdenking van misdaden als drugshandel. Het Spaanse Constitutionele Hof, daartoe aangezet door de oppositiepartij Partido Popular, vernietigde de laatste bepaling vorig week als ongrondwettelijk.