Serviërs zien geen heil in voorstel EU voor Bosnië

BELGRADO, 24 NOV. De Bosnische Serviërs hebben gisteren negatief gereageerd op het jongste initiatief van de Europese Unie in de Bosnische crisis.

Volgens een maandag geformuleerd voorstel van de ministers van buitenlandse zaken van de EU zouden de sancties tegen Joegoslavië geleidelijk kunnen worden opgeschort als Belgrado de Bosnische Serviërs tot verdere territoriale concessies aan de moslims kan bewegen. Dit voorstel moet maandag in Genève worden besproken met de leiders van de strijdende partijen.

Generaal Ratko Mladic, de militaire commandant van de Bosnische Serviërs, wees het voorstel gisteren van de hand: verdere territoriale concessies zijn uitgesloten, maakte hij duidelijk. “De Bosnische grenzen zijn eeuwenlang met bloed en afgehakte hoofden getrokken. Niemand van het Servische volk heeft het recht dat bloed uit te wissen en te vergeten waar de hoofden van zijn zoons zijn gevallen”, aldus Mladic.

Momcilo Krajisnik, voorzitter van het parlement van de Bosnische Serviërs en tweede man in hun politieke hiërarchie, wees het voorstel eveneens van de hand. Volgens Krajisnik gaat het om “een politieke truc”.

Ook de Joegoslavische regering reageerde negatief. Minister van buitenlandse zaken Vladislav Jovanovic bestempelde het EU-voorstel als “een stap terug” omdat sprake is van een opschorting en niet van een opheffing van de sancties. Hij sloot bij voorbaat uit dat Joegoslavië aan het Geneefse overleg van komende maandag of aan enige andere internationale bijeenkomst over ex-Joegoslavië deelneemt zolang Joegoslavië niet internationaal wordt erkend en de sancties niet zijn opgeheven.

Generaal Ante Rosso, de onlangs benoemde commandant van de HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, heeft gisteren zijn troepen opgeroepen “zich gereed te maken voor de beslissende slag tegen de (moslim-)vijand, met het doel hem militair te vernietigen”. De oproep werd gisteren gepubliceerd in het Kroatische blad Vecernji List. (Reuter, AP)