Rotterdamse PvdA voorziet halvering na verkiezingen

ROTTERDAM, 24 NOV. De Rotterdamse PvdA houdt er rekening mee dat na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de huidige fractie van achttien bijna wordt gehalveerd tot tien leden. Die tien worden aangevoerd door de huidige staatssecretaris Simons (WVC) en topambtenaar Kombrink. Dat blijkt uit de voorlopige kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

Zij worden gevolgd door vier zittende raadsleden, drie nieuwkomers en de eerder dit jaar naar huis gestuurde wethouder Henderson. Die was vier jaar geleden nog lijsttrekker. Half december bepalen de partijleden de uiteindelijke volgorde.

Een mogelijke verrassing zou dan nog kunnen zijn dat de nummer vier op de lijst, fractievoorzitter Aubert, een hogere plaats kijgt ten koste van Kombrink. Binnen de partij is een aantal mensen die meent dat het partijbestuur bij de samenstelling van de lijst te weinig rekening heeft gehouden met de kwaliteiten van de huidige fractie.

R. van Middelkoop zal volgend jaar noch in de Tweede Kamer, noch in de Rotterdamse gemeenteraad waar hij op dit moment voor de PvdA zit uitkomen. Na de verkiezingen is hij volksvertegenwoordiger af. Op de Rotterdamse lijst staat Van Middelkoop op een onverkiesbaar geachte 16de plaats. De vorig weekeinde gepresenteerde lijst van 67 kandidaat-Kamerleden liet zijn naam helemaal niet zien.