President VS waarschuwt Noord-Korea

WASHINGTON, 24 NOV. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren Noord-Korea gewaarschuwd dat de internationale druk wordt vergroot als het land weigert de plannen voor de produktie van kernwapens op te geven. De president riep Pyongyang ook op inspecties van zijn kerninstallaties toe te laten.

“Wij zijn bereid met Noord-Korea te praten over een diepgaande en brede benadering van de zaken die ons scheiden en voor eens en altijd de nucleaire kwestie op te lossen”, zei Clinton tijdens een persconferentie met zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kim Young Sam. “Wij kunnen dat echter niet doen zonder een dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea en onder groeiende twijfels over de continuïteit van (internationale nucleaire) veiligheidsafspraken”.

Zuid-Korea meent dat de Verenigde Staten Noord-Korea niet moeten belonen voor het boeken van vooruitgang, zoals door het afgelasten van de grote gezamenlijke Amerikaanse en Zuidkoreaanse militaire oefening. Clinton lijkt zich daarin te kunnen vinden. De president: “Mijn regering heeft Noord-Korea duidelijk te verstaan gegeven dat er twee keuzen zijn. Als het afstand neemt van zijn nucleaire opties en zijn internationale beloftes over non-proliferatie nakomt, staat de deur open voor een breed scala aan zaken, niet alleen met de VS, maar met de rest van de wereld.” (Reuter, AP)