Parijs verkoopt begin 1994 belang in Banque Hervet

PARIJS, 24 NOV. De kleine Franse Banque Hervet wordt begin volgend jaar verkocht aan één of meer particuliere investeerders. De Franse minister van financiën, Edmond Alphandéry, heeft dat gisteren bekend gemaakt. De geschatte opbrengst voor de staat is 1 miljard franc (330 miljoen gulden).

Banque Hervet is de tweede bank die wordt geprivatiseerd door de sinds maart optredende centrum-rechtse regering in Frankrijk. Eerder werd met succes de Banque Nationale de Paris op de markt gebracht (opbrengst 28 miljard franc). De gedeeltelijke privatisering van het grote chemieconcern Rhône-Poulenc is bezig; de eerste resultaten wijzen op een zware overtekening.

Banque Hervet wordt niet aan het grote publiek aangeboden. De huidige grootaandeelhouder (34 procent) naast de staat is Crédit Commerciale de France. Deze bank moet haar aandelen aan de staat terugverkopen, maar mag wel meedingen naar overname van het hele staatsaandeel van 89,41 procent. Gezien de betrokkenheid van CCF bij Hervet wordt rekening gehouden met overname van de vooral in en rond Parijs geconcentreerde Banque Hervet door CCF.

Hervet is niet de enige privatiseringskandidaat die met minder dan rooskleurige resultaten in de etalage wordt gezet. Hervet verloor in 1992 179 miljoen franc. In het eerste half jaar van '93 liep het verlies op tot 361 miljoen franc. De veel grotere kandidaat voor verdere losmaking van de staat, oliereus Elf-Aquitaine, maakte gisteren bekend dat de winst dit jaar 80 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar.

Elf, de grootste industriële onderneming van Frankrijk, is begonnen aan een ingrijpend programma van afslanking. Dit ter voorbereiding op toekomstige privatisering. De staat wil haar 50,8 procents aandeel in Elf begin volgend jaar op de markt brengen.

De privatisering van Rhône-Poulenc heeft extra wind in de rug gekregen doordat de bedrijfsleiding een belangrijk akkoord met de vakbonden heeft afgesloten, dat inhoudt dat het bedrijf met de bonden over alle belangrijke kwesties betreffende de werkgelegenheid moet overleggen. Gezien de huidige arbeidsonrust bij alle staatsbedrijven die kandidaat voor verzelfstandiging zijn, zou dit een akkoord navolging kunnen krijgen. Niet alleen bij Air France moeten nog oplossingen worden gevonden voor de overbemanning, ook bij de Posterijen heerst angst voor banenverlies.

    • Marc Chavannes