Op lijst van GroenLinks 'te weinig milieukennis'

DEN HAAG, 24 NOV. Enkele vooraanstaande leden van GroenLinks, onder wie de fractievoorzitters in de Eerste en de Tweede Kamer, zijn niet tevreden over de kandidatenlijst van deze partij voor de Tweede Kamerverkiezingen die vorige week werd gepresenteerd.

De critici noemen de lijst “onevenwichtig”, omdat met name jongeren en ook milieu-deskundigen geen of te weinig verkiesbare plaatsen hebben gekregen. De lijst is samengesteld door een commissie onder leiding van oud-fractieleider van de PSP in de Tweede Kamer, A. van Es.

Het meest uitgesproken is het zittende Tweede Kamerlid P. Rosenmöller. Hij staat nadat hij de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks verloor van het duo I. Brouwer en M. Rabbae zelf nummer drie op de lijst. Rosenmöller is “teleurgesteld”. Volgens hem staan er weinig nieuwe namen op de lijst, met name ontbreekt het aan “mensen met milieu-deskundigheid”.

Ook vindt hij dat de lijst teveel de indruk wekt, dat “GroenLinks een partij van dertigers en veertigers is”. Er is geen plaats voor nieuw politiek talent waarover GroenLinks wel degelijk beschikt, vindt Rosenmöller. Op 5 februari beslist het congres van GroenLinks over de lijst. Volgens Rosenmöller mag er nog “plak- en knipselwerk” worden verricht.”

De fractievoorzitters van GroenLinks in de Eerste en de Tweede Kamer, W. de Boer en P. Lankhorst, delen de kritiek. Zo wijst Lankhorst, die zich in 1994 uit de landelijke politiek terugtrekt, erop dat er een sterk accent ligt op mensen met kwaliteiten op het sociaal-economische vlak. “Terwijl het volgens mij voor GroenLinks juist erg belangrijk is groene punten in de Kamer aan de orde te krijgen. Hoewel op de Kamerlijst bij de eerste twaalf vijf ex-CPN'ers, vier ex-PSP'ers en slechts één ex-PPR-lid voorkomen, willen Rosenmöller (hij was partijloos), Lankhorst en De Boer (beide ex-PPR) geen “discussie over bloedgroepen” openen. “Het gaat mij niet om meer ex-PPR'ers op de lijst maar om kandidaten die de lijst een evenwichtiger profiel geven”, aldus De Boer.