Ook controle contant betalen; Fiscale aftrek 'zakenreizen' onder de loep

ROTTERDAM, 24 NOV. Ondernemers die privé-reizen voor werknemers als zakelijke kosten in de boeken opnemen, kunnen begin volgend jaar bezoek verwachten van de belastingdienst. Ook ondernemers en particulieren die contant meer dan 10.000 gulden neerleggen voor een reis kunnen op extra aandacht van de fiscus rekenen.

De belastingdienst is vandaag een landelijk onderzoek begonnen bij reisbureaus om gegevens over zakelijke reizen en over grote contante betalingen te verzamelen. Doel van de actie is in de eerste plaats om belastingontduiking via als zakelijk geboekte privé-reizen op te sporen. De belastingdienst wil de informatie van de reisbureaus ook gebruiken om na te gaan of er met zwart geld wordt betaald.

Een vakantie opvoeren als zakenreis levert ondernemers een extra aftrekpost voor de belastingen op. “Dat kan snel de helft van de vakantiekosten schelen”, zegt een woordvoerder van de belastingdienst. Ondernemers kunnen hun eigen vakantie via de zaak financieren, maar zij kunnen bijvoorbeeld ook hun werknemers op die manier een extra bonus geven.

De actie van de belastingdienst is vooral bedoeld om te bewijzen dat iedere vorm van belastingontduiking kan worden aangepakt. “Het had ook een ander onderwerp kunnen zijn”, stelt woordvoerder J. van Zon. Op basis van lokale onderzoeken door de belastinginspecties in Amsterdam en Rotterdam naar privé-reizen van enkele jaren geleden, kreeg de belastingdienst het signaal dat deze vorm van fraude vrij vaak voorkomt. Het onderzoek naar zakelijk geboekte privé-reizen zal volgens hem ook in de toekomst worden voortgezet. “Als je een misstand wil uitbannen, moet je er regelmatig op terugkomen”.

Over de omvang van de mogelijke belastingontduiking via zakelijke reizen kan hij op dit moment nog niets zeggen. “In principe kan iedere ondernemer zich hieraan schuldig maken.” De belastinginspecteurs zullen hun onderzoek niet beperken tot het afgelopen jaar, maar zullen alle informatie gebruiken die bij de reisbureaus aanwezig is. De reisorganisaties zelf fungeren volgens de woordvoerder in het lopende onderzoek alleen als doorgeefluik van informatie. “Zij hoeven niet bang te zijn voor extra belastingaanslagen”.

Het onderzoek van de belastingdienst richt zich op twee sporen. De gegevens van reisbureaus over zakenreizen zullen in 1994 getoetst worden aan de administraties van ondernemingen. Tegelijkertijd begint de belastingdienst volgend jaar een controle op particulieren die de rekeningen van het reisbureau met meer dan 10.000 gulden contant betalen. Blijkt uit het onderzoek dat de reissom niet uit privé-middelen kan zijn betaald, dan zal de belastingdienst “nader onderzoek” instellen.