Minister Qatar president Opec

WENEN, 24 NOV. De olieministe van Qatar, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, is benoemd tot de nieuwe president van de Organisatie van olie-exporterende Landen (OPEC).

Hij volgt de Gabonees Jean Ping op, die zes maanden deze roulerende functie heeft uitgeoefend. De benoeming vond plaats op de eerste dag van een OPEC-bijeenkomst in Wenen. Op deze dag is niet inhoudelijk ingegaan op de problematiek van de lage olieprijzen en de quota die de OPEC-landen hebben toegewezen gekregen voor de komende periode tot april volgend jaar. Wel waren geluiden te horen die de schuld van de lage olieprijzen bij de niet-aangesloten landen leggen die hun olie uit de Noordzee winnen. De olieprijzen bewegen zich momenteel rond de 15 dollar per vat van 159 liter, terwijl de OPEC streeft naar een prijs van 21 dollar.